Naslovnica MAGAZIN Vegani su najzdraviji i mogli bi nas sve nadživjeti, kaže istraživanje MOŽDA...

Vegani su najzdraviji i mogli bi nas sve nadživjeti, kaže istraživanje MOŽDA se rugate osobi koja naručuje veganski meni, ali ona bi vas mogla nadživjeti. Barem ako je suditi prema rezultatima novog istraživanja.

0

Ovoga puta nije vijest da će nejedenje mesa produžiti život jer su neka istraživanja pronašla poveznicu između prehrane na bazi namirnica biljnog porijekla i smanjenog rizika od raka, srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka.

Posljednje istraživanje, objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition, proučavalo je kako različite dijete utječu na biomarkere poput antioksidansa kao što su karotenoidi. Otkriveno je da vegani imaju najviše antioksidansa u tijelu, vjerojatno zato što jedu više voća i povrća.

Istraživanje je obuhvatilo 840 osoba s pet različitih stilova prehrane: vegane (ne jedu namirnice životinjskog porijekla), lakto-ovo vegetarijance (dopušteni su jaja i mliječni proizvodi), pesco vegetarijance (jedu ribu, ali ne meso), polu vegetarijance (meso konzumiraju manje od jednom tjedno, ali više od jednom mjesečno) i mesojede.

Sudionici istraživanja dali su uzorke krvi, mokraće i masti pa su znanstvenici proučavali razinu antioksidansa, zasićenih i nezasićenih masnoća te vitamina.

Ispostavilo se da vegani imaju najviše karotenoida, ali i izoflavona i enterolaktona, spoja koji može smanjiti upalu. Veće razine kroničnih upala povezuju se s nizom bolesti, između ostalog i rakom.

Vegani su u tijelu imali i najviše omega-3 masnih kiselina, što je iznenađenje jer se ova tvar obično povezuje s konzumacijom ribe. Međutim, omega-3 masnim kiselinama obiluju i orasi, sjemenke lana i chia sjemenke. Vegetarijanci su imali slične biomarkere, a rezultati polu vegetarijanaca i mesojeda se nisu bitno razlikovali.

Naravno, ovo ne znači da morate prestati jesti meso ako želite živjeti dulje, ali svakako možete uključiti više voća i povrća u svoju prehranu.

Loading...