12.5 C
Bihać
Nedjelja, 24 Oktobra, 2021

Velika investicija stiže u Cazin: Austrijska kompanija ulaže 23 miliona maraka u proizvodnju

Riječ je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora i sarađuje sa svim većim kompanijama iz oblasti energetike.

Austrijska kompanija “ASTA Energy Transmission Components GmbH” namjerava investirati više od 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu. Kako su saopćili iz ove lokalne zajednice, da pandemija koronavirusa ne znači nužno zastoj ekonomije, dokaz je poslovna zona Ratkovac, koja je ove godine dočekala nekoliko važnih investitora.

Nakon što je njemačka fabrika pločastog namještaja “Longwood” ove godine već uposlila, kako su naveli, 60 radnika, austrijska firma “ASTA Energy Transmission Components GmbH” posredstvom svoje filijale “ASTA Bosnia” d.o.o. sada investira više od 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

Riječ je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora i sarađuje sa svim većim kompanijama iz oblasti energetike.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević podsjetio je da su u poslovnu zonu Ratkovac uloženi više godina temeljitog rada i značajna sredstva te kako je grad Cazin stvorio tu zonu, praktično, iz ničega.

“Danas je poslovna zona Ratkovac jedna od najkompletnijih i najboljih u našoj zemlji”, rekao je Ogrešević.

S obzirom na to da će se gradnja fabričkog objekta od 20.000 metara kvadratnih odvijati u više faza, kompanija ASTA već je unajmila prostor u neposrednoj blizini poslovne zone u kojem će početi obuka radnika i dio proizvodnje.

“U toku je prijem prvih radnika koji će ići u Austriju na obuku. Početkom iduće godine očekujemo isporuku mašina i početak proizvodnje, a nadamo se i gradnju prvog dijela našeg novog objekta”, izjavio je Eldin Suljkić, direktor operacija preduzeća “ASTA Bosnia”.

On je kao posebnu pogodnost Cazina istaknuo blizinu Evropske unije, ali i susretljivu administraciju, koja im je sve vrijeme bila na raspolaganju i nije dozvolila ni da trenutna pandemija ugrozi ili uspori njihov projekt.

Ova kompanija je u poslovnoj zoni Ratkovac kupila parcelu čija je površina oko 50.000 metara kvadratnih i na kojoj će se u narednih tri do pet godina, prema uslovima iz konkursa, biti izgrađen objekt površine 20.000 metara kvadratnih u kojem će posao naći 200 radnika.

Kako je naglasio cazinski gradonačelnik, ovo je posebno važan korak za lokalnu zajednicu u Cazinu, koja je u proteklim godinama učinila ogromne iskorake i napredak u svakom pogledu. On je potcrtao i to da se nastavljaju pregovori s drugim investitorima te kako investicije kompanija ASTA i “Longwood” predstavljaju samo uvod u daljnju ekspanziju investicija u cazinskoj poslovnoj zoni, saopćili su iz Općine Cazin.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se