Naslovnica USK Velika Kladuša dobiva ”Alternativni dom kulture”: Razmjena znanja, bogatijeg društvenog života

Velika Kladuša dobiva ”Alternativni dom kulture”: Razmjena znanja, bogatijeg društvenog života

0

Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ započinje s realizacijom projekta „Alternativni dom kulture“ u Velikoj Kladuši. Cilj je unaprijediti angažman mladih te im pružiti edukaciju u raznim područjima poput umjetnosti, aktivizma i novinarstva.

Dugoročni cilj

– Naš dugoročni cilj je da „Alternativni dom kulture“ postane mjesto u kojem će se mladi, ali i drugi građani, svakodnevno okupljati, razmjenjivati znanje, učiti zajedno jedni od drugih, te na taj način osvježiti kulturni i društveni život Velike Kladuše novim idejama i dešavanjima – kaže Mirnes Ćerimović, koordinator projekta.

Pojašnjava da sam naziv projekta ima veze s činjenicom da je Velika Kladuša već deceniju, otkako je srušena zgrada Centra za kulturu i obrazovanje „Zuhdija Žalić“, bez objekta koji ima primarno kulturnu namjenu.
– U ovom prostoru održavat će se koncerti, izložbe, javne tribine, promocije knjiga i sve ono za šta je Velika Kladuša bila zakinuta proteklih deset godina zbog nedostatka prostora za kulturu – ističe Ćerimović.

Prostor „Alternativnog doma kulture“ nalazi se u ulici Milana Pilipovića, u neposrednoj blizini stadiona Nogometnog kluba Krajišnik. U 130 kvadrata prostora smješteno je više soba koje će do kraja jula biti u potpunosti opremljene i biti u funkciji pet dana u sedmici. U jednoj od soba nalazit će se čitaonica s bibliotekom od stotinu atraktivnih naslova.

Filmske projekcije

Tu je i velika soba s muzičkim instrumentima u kojoj će lokalni muzičari i bendovi moći vježbati i usavršavati svoje muziciranje, a u njoj će biti održavani i koncerti, izložbe, projekcije filmova, javne tribine.

 Besplatne radionice

„Alternativni dom kulture“ ima predviđenu i sobu za radionice, a za početak će se mladi iz Velike Kladuše moći educirati u četiri oblasti: slikarstvo i street art, web design, novinarstvo i medijska pismenost, te fotografija. Sve radionice su besplatne.

 Potreban prostor

– Cilj nam je da u ovih šest mjeseci, koliko projekt traje, pokažemo da Velikoj Kladuši treba ovakav prostor, da on postane samoodrživ i nastavi s radom predstojećih godina, te da konstantno nudi sve kvalitetnije kulturne i edukativne sadržaje – zaključio je Ćerimović.