Velika Kladuša: Fata Ožegović prodavala zemlju da ode u Meku pa hadž dobila na poklon

Nekad je potreban samo jedan poziv da promijeni ljudski život. Jedan telefonski poziv 57-godišnje Fate Ožegović iz Vrnograča na jednu lokalnu radijsku stanicu donio joj je poklon kojem se nije nadala i koji nije mogla ni naslutiti. Fata je, naime, obradovana i počašćena odlaskom u sveta mjesta muslimana Meku i Medinu na ovogodišnji hadž.
Lijepe uspomene

Kad je jednog jutra pozvala lokalnu radijsku stanicu i objavila da prodaje zemljište, a da će onaj ko ga kupi, učiniti i dobro djelo, jer će opremiti jednog hadžiju, nije ni slutila da sve to sluša Indira (prezime poznato redakciji), koja je Fati poklonila hadž.

– U prvom navratu nisam znala na šta se odnosi taj njen oglas, mislila sam da priprema dijete za školovanje u Saudijskoj Arabiji, ali kad sam joj se javila pod izgovorom da želim kupiti to zemljište, kazala mi je da joj je velika želja da ode na hadž – govori nam Indira, koja je neko vrijeme radila u Velikoj Kladuši, za koju je vežu lijepe uspomene.

Kako ju je impresionirao život Fate, koja je ostala bez oca i majke kad je imala samo tri godine, a u ratu bez muža i desetogodišnjeg sina, Indira je odmah odlučila šta će – poklonit će Fati hadž. Zamolila je aktiviste Fondacije “Iman” da osmisle i prirede iznenađenje za Fatu. Brzo je kreiran potencijalni scenarij i ekipa Fondacije krenula je put Vrnograča, naselja Dukići, gdje Fata živi.

Predstavili su joj se kao osobe koje žele kupiti zemljište, a s obzirom na to da je Fata mislila da su oni pravi kupci, insistirala je na tome da idu pogledati to zemljište, koje je kilometrima udaljeno od mjesta u kojem živi. Tada su joj saopćili svoje prave namjere.
Sreća i uzbuđenje

– Nisam u tom momentu bila svjesna šta se dogodilo. Po njihovom odlasku, emocije su počele navirati i naredne noći oka nisam mogla sklopiti od sreće i uzbuđenja – kaže Fata Ožegović, koja je cijelog života u vjeri, ali do sada, zbog finansijske situacije, nije mogla sebi osigurati ono za čim joj je srce čeznulo, a to je odlazak na hadž.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se