Velika Kladuša: Na mezarju Drmaljevo pronađeni posmrtni ostaci 10 osoba

Od 12 iskopanih grobnih mjesta za koje se pretpostavljalo da se u njima nalaze zakopani posmrtni ostaci NN osoba, u 10 su pronađeni i ekshumirani ostaci, dok su dva mjesta bila prazna, ali sa ostacima odjeće i daskama, te se pretpostavlja da su iz njih posmrtni ostaci ranije preuzeti, javlja Radio Velika Kladuša.

Prema riječima Esada Čovića, koji se nalazi na čelu Lokalnog tima za traženje nestalih, ekshumaciju je naredilo Tužilaštvo BiH na zahtjev Tima za traženje nestalih osoba iz Republike Srpske i Lokalnog tima za traženje nestalih.

“Jučer je pronađeno 10 posmrtnih ostataka, a pretpostavljalo se da bi moglo biti daleko više. Međutim, otvarajući grobna mjesta za koja se sumnjalo da u njima ima neko pokopan, prilikom otvaranja još dva grobna mjesta pronađeni su ostaci uniformi, određeni broj trulih dasaka, što znači da je tu neko bi ukopan, ali je vjerovatno izvađen i prebačen na neki drugi lokalitet ili je neko od porodica, po saznanju, preuzeo ostatke samoinicijativno, bez ikakve DNK analize, i pokopao ih negdje na porodično mezarje”, rekao je Čović.

Nakon ekshumacije, pronađeni ostaci su prebačeni u kosturnicu u Banjoj Luci, nakon čega će uslijediti postupak utvrđivanja identiteta žrtava.

Inače, na lokalitetu u Drmaljevu ranije je pronađeno još devet posmrtnih ostataka. Lokalni tim za traženje nestalih od 1999. godine radi na pronalasku posmrtnih ostataka, a na osnovu prikupljenih informacija i saznanja iz različitih izvora.

Do sada su na području Velike Kladuše pronađeni ostaci 57 žrtava, od kojih su neki identificirani, dok se za neke još uvijek utvrđuje identitet i njihovi posmrtni ostaci nalaze se u kosturnici u Banjoj Luci i hali Šejkovača u Sanskom Mostu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se