12.2 C
Bihać
Četvrtak, 2 Decembra, 2021

Velika Kladuša: Održana javna rasprava o poticajima u poljoprivredi

Javnu raspravu kojoj su prisustvovali kladuški poljoprivrednici organiziralo je Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa Općinom Velika Kladuša. Cilj javne rasprave bio je prikupiti prijedloge i sugestije poljoprivrednih proizvođača koje bi se mogle ugraditi u odluke i uputstva za 2020. godinu po kojima se isplaćuju poticaji za poljoprivrednu proizvodnju, a koje se u nadležnosti kantonalnog resornog ministarstva, te prijedloge koji će biti upućene na Nacrt Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2020. godinu kojeg je pripremilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Najveći broj primjedbi poljoprivrednih proizvođača odnosio se na postavljena ograničenja pri isplati poticaja, te je istaknut problem smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje i broja poljoprivrednika što je, između ostalog, uzrokovano iseljavanjem stanovništva.

Kako je na javnoj raspravi istakao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a Sulejman Kulenović, bitno je čuti poljoprivrednike, njihove probleme i prijedloge kako ih prevazići.

Prema riječima ministra Kulenovića u 2020. godini poljoprivrednici od Kantonalnog ministarstva mogu očekivati povećanje poticaja, mladi poljoprivredni proizvođači će biti podržani kroz StartUp paket, a očekuju se i dodatna podrška kroz budžet da bi se održala poljoprivredna proizvodnja Unsko-sanskog kantona.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se