Veliki cyber napadi širom svijeta: Hakeri koriste rupu u Windowsima

IZVORAvaz.ba

Kako pokazuju prve Microsoftove analize, “ucjenjivački softver koristi se nekolikim metodama kako bi se širio, pa i onom koja je obrađena sigurnosnom aktuelizacijom već objavljenom za sve sisteme, od Windowsa XP do Windowsa 10, pod nazivom MS17 – 010”, rekao je za AFP glasnogovornik firme.

Još u maju, kada se pojavio WannaCry, Microsoft je pozvao korisnike da upotrijebe zakrpu MS17 – 010. Pukotina i načini za njenu primjenu prethodno su objavljeni u hakiranim dokumentima američke sigurnosne agencije NSA-e.

Microsoft “i dalje istražuje i donijet će neophodne mjere kako bi zaštitio svoje korisnike”, dodao je, pozivajući da svi budu oprezni kod otvaranja nepoznatih datoteka, budući da se “ucjenjivački programi obično koriste elektronskim porukama kako bi se širili”.

Neke kompanije za računarsku sigurnost i izrađivači antivirusnih programa izrazili su u utorak sumnju da novi virus koristi tu pukotinu, među njima i Cisco Talos koji iznosi pretpostavku o načinu ulaska virusa u sisteme.

Cisco Talos ocjenjuje da je moguće “da su neke infekcije povezane s aktuelizacijom računovodstvenog programa poznatog kao MeDoc koji se koristi u Ukrajini”.

Val kibernetičkih napada počeo se širiti u utorak, zahvaćajući evropske i američke kompanije i servise pošto je pogodio Ukrajinu i Rusiju. Informacije više kompanije pogođenih tim simultanim napadima govore da virus na zaslonu računara ostavlja zahtjev za otkupninu od 300 dolara u virtuelnoj valuti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se