Verifikacija respiratora koje je uvezla Srebrena malina trebala bi početi naredne sedmice

Jedini uslov za to je da ne bude žalbi na izbor kompanije koja će vršiti verifikaciju, a koja je odabrana po novom tenderu.

Kako nam je potvrđeno, na tender je pristigla jedna ponuda, i to kompanije Verlab. Komisija koja je imenovana za provđenje postupka pregledala je jučer ovu ponudu i ocijenila je pozitivno, te je izvještaj o tome uputila direktoru FUCZ-a. Nakon toga počeo je teći žalbeni rok od pet dana. Iako je bio samo jedan ponuđač, ovaj rok je morao biti ostavljen.

Potpisivanje ugovora s Verlabom planirano je za 11. februar, pod uvjetom da ne bude žalbi, a sam proces verifikacije mogao bi početi već narednog dana. Podsjetimo da je 80 respiratora u BiH stiglo u aprilu prošle godine, a preostalih 20 je dopremljeno naknadno. Skoro svi respiratori u međuvremenu su podijeljeni zdravstvenim ustanovama, ali nijedan od njih nije u funkciji jer nije proveden proces verifikacije.

Na prvom tenderu također je izabrana kompanija Verlab ali verifikacija nije provedena a ugovor je istekao, pa je raspisan novi tender. U međuvremenu je na Sudu BiH počelo suđenje zbog sumnje da je prilikom uvoza ovih respiratora prekršen zakon.

Svi optuženi u predmetu “Respiratori” – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina, 29. januara ove godine izjasnili su se da nisu krivi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se