10 C
Bihać
Utorak, 15 Juna, 2021

Verifikacija respiratora koje je uvezla Srebrena malina trebala bi početi naredne sedmice

Jedini uslov za to je da ne bude žalbi na izbor kompanije koja će vršiti verifikaciju, a koja je odabrana po novom tenderu.

Kako nam je potvrđeno, na tender je pristigla jedna ponuda, i to kompanije Verlab. Komisija koja je imenovana za provđenje postupka pregledala je jučer ovu ponudu i ocijenila je pozitivno, te je izvještaj o tome uputila direktoru FUCZ-a. Nakon toga počeo je teći žalbeni rok od pet dana. Iako je bio samo jedan ponuđač, ovaj rok je morao biti ostavljen.

Potpisivanje ugovora s Verlabom planirano je za 11. februar, pod uvjetom da ne bude žalbi, a sam proces verifikacije mogao bi početi već narednog dana. Podsjetimo da je 80 respiratora u BiH stiglo u aprilu prošle godine, a preostalih 20 je dopremljeno naknadno. Skoro svi respiratori u međuvremenu su podijeljeni zdravstvenim ustanovama, ali nijedan od njih nije u funkciji jer nije proveden proces verifikacije.

Na prvom tenderu također je izabrana kompanija Verlab ali verifikacija nije provedena a ugovor je istekao, pa je raspisan novi tender. U međuvremenu je na Sudu BiH počelo suđenje zbog sumnje da je prilikom uvoza ovih respiratora prekršen zakon.

Svi optuženi u predmetu “Respiratori” – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina, 29. januara ove godine izjasnili su se da nisu krivi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se