12.5 C
Bihać
Petak, 24 Septembra, 2021

(VIDEO) Dom zdravlja u Velikoj Kladuši – Spremačice jednokratna odijela peru u hloru

U Unsko-sanskom kantonu epidemiološku situaciju dodatno usložnjava nedostatak zaštitne opreme. Najteža je situacija u Domu zdravlja Velika Kladuša, gdje se jednokratna zaštitna odijela koriste i po deset dana.

U Unsko-sanskom kantonu epidemiološku situaciju dodatno usložnjava nedostatak zaštitne opreme. Najteža je situacija u Domu zdravlja Velika Kladuša, gdje se jednokratna zaštitna odijela koriste i po deset dan

Pranje jednokratnih odijela jedna je od mjera štednje jer nedostaje zaštitne opreme, koja je na tržištu vrlo skupa.

“Nama samo za zaština odijela na mjesečnom nivou treba 50.000 KM – to moraju nadležni shvatiti”, poručuje Senad Okanović, direktor Doma zdravlja Velika Kladuša.

I u ovako teškim uvjetima svi suspektni slučajevi budu pregledani. Pozitivne i kontakte s njima upućuju u kućnu izolaciju, a samo teže slučajeve šalju u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

“Naši radnici rade 110 posto, ostaju i mimo radnog vremena i odlaze u pratnji i svi su se angažirali maksimalno”, kaže Arijana Suljanović, glavna sestra u Domu zdravlja Velika Kladuša.

U Domu zdravlja Velika Kladuša, zbog administrativnih i finansijskih problema, jednokratna zaštitna odijela se natapaju u hloru, a uposlenici ih nose i po deset dana. Ipak, i uz ovakve mjere, opreme imaju još samo za deset dana. Ukoliko neko ne poduzme konkretne poteze, slijedi nam higijenska katastrofa.

Resorna ministrica Nermina Ćemalović ove postupke oštro osuđuje. Za ovo tek čuje: “To ne mogu. Radnici ne mogu prati uniforme koje su bile kontaminirane”.

Donacije su rijetke i nedovoljne. Priortet im je trijažni kontejner i veći broj testova jer ova općina sa 45.000 stanovnika i više od dvije hiljade migranata ima pravo samo na sedam testova dnevno, zbog čega se na testiranje čeka od sedam do deset dana.

Video prilog

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se