12.4 C
Bihać
Petak, 22 Oktobra, 2021

(VIDEO) Građani o zagađenju vazduha u Sarajevu: Zbog smoga ne smijem u kući otvoriti prozor

Sarajevo je danas najzagađeniji grad u svijetu. Građani se guše u smogu. Indeks kvaliteta vazduha iznosi 275, što ga svrstava u kategoriju vrlo nezdravog.

Otrovne čestice danas nisu upozorenje nego opasnost. Za to vrijeme građani trpe. Kažu, nije svejedno kada čujete da ste najzagađeniji grad na svijetu. Ističu da se ništa ne poduzima po ovom pitanju.

– Vidite vi auta, ne znam kako da se to riješi. Ja sam razmišljala kako to riješiti. Drugo je magla obična, ali ovo je smog. Kada sam u kući, ja ne mogu otvoriti prozor. To je dim, katastrofa, kaže jedna građanka Sarajeva.

Jedino što nas može spasiti je promjena vremena. Ona je i najavljena, ali je nedovoljno da se stalno oslanjamo na prirodu, a da ništa ne poduzimamo, poručuje meteorolog Nedim Sladić.

– U nestabilnoj atmosferi koju sutra očekujemo, biće padavina, doduše ne previše jakih i obilnih, ali će biti prodora hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta, što će pomoći da se ova temperaturna inverzija poništi. Zapravo, ona je kriva za aerozagađenje, jer se zbog nje razvija ovaj kotlinski poklopac, pa se sve nečistoće sabijaju upravo dole u prizemlju, jer nemaju gdje da cirkulišu, ističe Sladić.

Razlog zagađenosti je nedostatak politika smanjenja zagađenja vazduha i veća upotreba čvrstih goriva za grijanje i kuhanje. Drva i ugalj koristi se više u istočnoevropskim i balkanskim zemljama nego u ostatku kontinenta. Zapadna Evropa uglavnom prestaje koristiti termoelektrane. Na Balkanu i u istočnoj Evropi još uvijek se koriste u značajnoj mjeri. Ipak, naredna sedmica prema prognozama, trebala bi biti čistija i hladnija.

Pogledajte više u priči Jovanke Nine Todorović.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se