(VIDEO) MAJKA FADILA IZ SARAJEVA: Sjetimo se onih kojima je potrebna pomoć

U jako lošem položaju su penzioneri, pogotovo oni sa minimalnim penzijama koje često nisu dovoljne za preživljavanje. Iako zapostavljeni od socijalnih službi i praznih socijalnih fondova zbog gladnih očiju političara, oni nisu sasvim zapostavljeni. Tu su uvijek oni humani građani koji su spremni dati dio svoje, često, skromne opskrbe. To je još uvijek znak poznatog bošnjačkog merhameta i to je nešto što treba uvijek isticati i njegovati, prenositi na nove naraštaje.

Mjesec ramazan, sveti mjesec msulimana, je uvijek povod za podsjećanje na ljude oko nas koji trebaju našu pomoć. Nekad je to ono osnovno – hrana.

Abdullah ibn Abbas, r.a., je kazao: “Pejgamber, s.a.v.s., je bio najdarežljiviji čovjek, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada bi mu dolazio melek Džibril, a on se sastajao s njim svaku noć tokom ramazana i podučavao ga Kur’anu. Zaista je Allahov Poslanik, kada bi se s njim sastao bio darežljiviji od blagog povjetarca.”

”Koji god vjernik nahrani drugog vjernika, i tako utoli njegovu glad, Allah će njega nahraniti džennetskim plodovima. Koji god vjernik napoji drugog vjernika, i tako utoli njegovu žeđ, Allah će ga napojiti zapečaćenim džennetskim napitkom.” (Tirmizi sa dobrim senedom)

Davanje hrane važno je i zbog toga što potiče i razvija druge oblike društvenih ibadeta, kao što su jačanje međuljudskih veza, širenje međusobne ljubavi, pažnje i saosjećanja, a koje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio kao uvjet vjerovanja. Naime, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ”Nećete ući u Džennet, ako ne budete vjerovali, a nećete vjerovati (potpuno), dok se ne budete međusobno voljeli.”

U video u prilogu je majka Fadila iz Sarajeva koju je na Baščaršiji posjetio i snimio ugledni novinar i publicista Muhamed Mahmutović. Neka vam primjer posluži da se prisjetite svojih komšija, sugrađana, rodbine koji možda trebaju sličan vid pomoći.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se