16 C
Bihać
Utorak, 28 Septembra, 2021

(VIDEO) Šta donosi sporazum o readmisiji sa Pakistanom?

U Pakistanu je potpisan sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i te zemlje, a podrazumijeva da u Pakistan moraju biti vraćena sva lica koja su došla u Bosnu i Hercegovinu iz te zemlje, a nemaju legalne papire i dozvole za ulazak.
Na papiru jedno, ali često u praksi drugo. U kojoj mjeri je moguća realizacija sporazuma?

Postupak readmisije u dobroj mjeri može ublažiti pritisak, ali ne može riješiti pitanje priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu, smatra Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u sarajevu. Jedan od razloga je to što je postupak veoma skup, međutim, utiču i brojni drugi faktori.

“Način utvrđivanja postupka readmisije postupa iskazanu dobru volju da se državljani vrate u zemlju iz koje su došli. Bilo je pokušaja i u martu od bivšeg ministra da se izvrši popis i da se migranti izraze da li žele da se vrate i mali broj njih se vratio i to je ono što će opterećavati ovaj sporazum”, smatra Kržalić.

Prethodne godine pedeset, a od početka ove godine pa do sada 28 hiljada – to je broj migranata koji je kontrolisan od MUP-a Unsko-sanskog kantona. Resorni ministar Nermin Kljajić sa sigurnošću tvrdi da 99 posto migranata sa sobom nije imalo nikakve identifikacijske dokumente, a između ostalog, ističe da nije optimističan kada je riječ o potpisanom sporazumu o readmisiji.

“Volio bih da je tamo dato obećanje da li je to 15 dana, mjesec dana pa da vidimo može li se u tih mjesec dva išta uraditi. Taj sporazum doživljavam da će ostati mrtvo slovo na papiru i da se po tom pitanju neće ništa uraditi”, izjavio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Ni građani Bihaća ne vjeruju da će potpisani sporazum uroditi plodom.

S druge strane, zima je pred vratima a kapaciteti prihvatnih centara su popunjeni. Iz tog razloga, ministar Kljajić kaže da su imali velika očekivanja kada je riječ o uspostavi infrastrukture u prihvatnom centru Lipa.

“Vidimo da se tu nije ništa desilo i vidimo da će ova godina, ako se ne nađe neko rješenje s novim kampom predstavljati problem po pitanju humanitarne krize u USK i boravka migranata u napuštenim objektima”, rekao je Kljajić.

U napuštenoj zgradi Krajinametala trenutno boravi blizu 200 migranata. Torbe za gejm su već spremne, a kako nam oni sami kažu, povratak u matične zemlje ne dolazi u obzir.

“Svi mi želimo u Evropu, najviše u Italiju ili Francusku. Sad ne možemo tamo, jer je vrijeme prehladno. Neki pokušaju ići, ali se vrate. Sve dok vrijeme bude ovako hladno, ostat ćemo u Bosni pa idemo dalje”, poručuje jedan od migranata.

I dok čekaju svoju priliku za prelazak preko granice, krov nad glavom će i dalje tražiti po napuštenim objektima i šumama Unsko-sanskog kantona. A ko zna, možda se i za jučer potpisani sporazum pronađe najučinkovitije rješenje za njegovo sprovođenje u praksi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se