13.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

(VIDEO) U gradu na Neretvi danas počinje izborna kampanja: I Mostarci bi željeli direktno birati

Građani BiH su u nedjelju imali priliku birati predstavnike na lokalnom nivou, a Mostarci će tu šansu dobiti 20. decembra. Nakon 12 godina, tokom kojih nisu mogli birati lokalne predstavnike u vlasti grada na Neretvi, izabrat će konačno članove Gradskog vijeća, koji će poslije u Gradskoj skupštini izabrati i novog gradonačelnika.

Proces bez građana
Iznenađenje na ovim lokalnim izborima svakako su bili izborni rezultati u Sarajevu i Banjoj Luci. Preostaje vidjeti da li će stolni grad Hrvata, kako ga naziva predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, napraviti sličan korak. Iz HDZ-a već su opovrgnuli te navode tvrdeći kako je Mostar jedina multietnička sredina u državi.
– Za Mostar vrijede potpuno druga pravila izbora, za razliku od Banje Luke i općina u Sarajevu, gdje se akumuliraju glasovi. Ovdje imate vrlo jasna pravila, podijeljeni smo u sedam skupina, šest nekadašnjih općinskih struktura, to je izborna jedinica plus gradska i puno drugih stvari koje predodređuju izborni rezultat, ističe Čović.

Od 2012. godine ne funkcionira Gradsko vijeće, kojem je tada istekao mandat. Gradom upravlja gradonačelnik Ljubo Bešlić

Društveni aktivista i novinar Alija Behram slaže se sa stavovima Čovića. Pojašnjava da je ključni problem taj što Mostarci ne mogu direktno birati gradonačelnika.
– Kako to da čelnici SDA i HDZ-a potpisuju nekakav sporazum bez učešća drugih, imajući na umu da ove dvije stranke jedva da dosegnu 30 posto kapaciteta biračkog tijela. Dakle, gdje su građani i kako to da su oni isključeni iz cijelog tog procesa pitanja o budućnosti Mostara, pita Behram.
Dodaje još kako, prema njegovoj procjeni, Čović u dogovoru s Miloradom Dodikom računa na glasove birača – Srba povratnika, jer je u trećem preglasavanju 18 glasova dovoljno za većinu u Vijeću i time donošenje važnih odluka. Predsjednik GO SNSD-a Mostar Mladen Krnjeušić navodi kako ne treba očekivati da će zauzimati ičiju stranu.
– Mi ćemo raditi, ako prođemo, nadam se s dva vijećnika u interesu svih Srba i građana Mostara, bez obzira na to kom bloku pripadaju. To bi bilo nekorektno, radit ćemo ono što je u interesu grada Mostara, ističe on.
Ni Mostarci, iako ih priželjkuju, ne vjeruju u promjene.
– Mislim da neće biti promjena, da će ostati opet isto sve, govori nam jedan gospodin. I drugi ponavljaju da promjena neće biti, jer je Mostar specifičan, a pogotovo ne onih viđenih u Sarajevu.
Jedini koji još vjeruju u promjene su članovi druga dva bloka formirana u Mostaru. Pozivaju građane da izađu na izbore i biraju promišljeno.

Zadnji trenutak
– Sve zavisi od toga ko će biti većina, odnosno tri četvrtine, jer se zna da se na taj način bira gradonačelnik. Pretpostavljam da će biti dosta teško, ali isto se nadam da će građani Mostara prepoznati da je sada zadnji trenutak da izaberu prave ljude, nekorumpirane, poručuje Boška Čavar (Naša stranka i BH blok).
– Mostar treba da mobilizira što veći broj ljudi probosanskohercegovačkih vrijednosti, političkih i društvenih, da izađu na izbore, tvrdi Haris Nazdrajić (DF i Koalicija za Mostar).
Izborna kampanja počinje danas. U naredni mjesec Mostarci će imati priliku slušati o izbornim programima i odlučiti kome povjeriti glas.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se