Naslovnica BiH Višegrad: Obilježena 27. godišnjica zločina, najmlađa žrtva imala 12 godina U selu...

Višegrad: Obilježena 27. godišnjica zločina, najmlađa žrtva imala 12 godina U selu Barimo kod Višegrada obilježena je godišnjica ubistva 26 stanovnika ovog mjesta na obali Drine.

0

Malobrojni povratnici i prognani stanovnici Barima, koji danas žive širom BiH, proučili su Jasin pored spomen-obilježja na kojem su uklesana imena žrtava.

Žrtve napada srpske vojske početkom avgusta 1992. godine bile su žene, starci i djeca. Najmlađa žrtva, Emir Bajrić, imao je 12, a najstarija Hanka Halilović 92 godine. Preživjeli stanovnici sela, u kojem ruševine još uvijek podsjećaju na ono što se dogodilo, poručuju da neće zaboraviti avgust 1992.

 I pored činjenice da je ovdje ubijeno 26 Bošnjaka, nikada niko za to nije odgovarao. Ubijeni su u selu, ako bi pokušali da bježe, a zarobljeni mještani strijeljani su na obali Drine. Na jednoj gomili pronašli smo 12 tijela i svi su ubijeni metkom u glavu. Poruka je da ne smijemo zaboraviti i da ne Bošnjaci nikada ne smiju dopustiti da se ovakvo zlo ponovi – kazao nam je Suljo Fejzić, povratnik u Barimo.

Obilježavanju godišnjice zločina prisustvovao je i ratni komandant 1. slavne višegradske brigade ARBiH, Ahmet Sejdić.