Viva la France: Evropa slavi Macrona

Viva la France!

Rečenica je koja odjekuje večeras širom Francuske nakon što je mladi biznismen, Emmanuel Macron u drugom krugu predsjedničkih izbora deklasirao desničarku Marine Le Pen i njene ideje, koje bi ovu državu vratile u mračno, neizvjesno doba.

No, nije Francuska jedina koja slavi Macrona.

Uz njega je cijela Evropa, koja je uz prve rezultate odahnula. Njegova pobjeda ujedno znači i opstanak Evrope kakvu danas poznajemo. Još jedan “exit”, nalik oneme Velike Britanije, odnosno Frexit, EU ne bi preživjela.

Zbog toga se euforija zbog još jedne pobjede evropske ideje osjeti širom kontinenta.

Čestitke i poruke oduševljenja stizale su večeras od svih visokih evropskih zvaničnika.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini na svom Twitteru napisala je da je Francuska odlučila ulagati u svoju budućnost, te da je spreman za rad s novim predsjednikom Francuske.

Pored toga, napisla je blog pod nazivom “Viva la France, viva la Europe” u kojem govori koliko je važna pobjeda Macrona, odnosno evropske ideje, naspram ideje Le Pen, koja je zagovarala izalazak iz EU.

Predsjednik Vijeće EU, Donald Tusk također je čestitao Macronu ali i narodu Francuske.

– Čestitam narodu Francuske na odabiru slobode, jednakosti i bratstva naspram tiranije i lažnih vijesti – napisao je Tusk na Twitteru.

Oduševljene nije krio ni predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

– Sratan sam što su Francuzi izabrali evropsku budućnost. Zajedno smo jači i pravedniji – napisao je Juncker.

Evropski komesara za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn uz iskrene čestitke napisao je:

– Ovaj rezultat je pobjeda za jaku Francusku u otvorenoj i hrabroj Evropi.

Kancelarka Angela Merkel odmah je nakon objave razultata telefonski razgovarala s Macronom. Kako je objavio njen glasnogovornik Steffen Seibert ona je čestitala Macronu te izrazila zadovoljstvo što je u svojim kampanjama zagovarao otvorenu EU.

– Izbor Francuza tako je postao i izbor za Evropu. Kancelarka se također raduje saradnji s Macronom kao novim predsjednikom, kako bi se unaprijedili i održali tradicionalno dobri odnosi dvije države – naveo je Seibert.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da je glasanje potvrdilo Francusku unutar EU, predsjednik Vlada Španije Marioano Rajoy je na Twitteru čestitao Francuzima te pozvao Macrona da zajedno rade na stabilnoj i integrisanoj Evropi.

Alexis Tsipras, premijer Grčke, izjavio je da Macronova pobjeda bila inspiracije i za Francusku i Evropu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se