Vježbe koje će pomoći da se riješite postporođajnog stomaka

Preporučuje se da vježbe radite tri ili četiri puta sedmično. Za ove vježbe potrebno je da izdvojite do pola sata.

Jačanje karlice

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Lezite na leđa i savijte noge u koljenima. Stavite jedan jastuk ispod kukova, a drugi između koljena. Ruke ispružite ravno pored sebe. Udahnite i izdahnite, a potom uvucite stomak i stisnite mišiće zadnjice i vagine. Držite ih stisnutim pet sekundi. Ponovite vježbu 10 puta. Bitno je naglasiti da ovu vježbu možete raditi sedam dana nakon prirodnog porođaja, dok žene koje su rodile carskim rezom moraju sačekati između osam i 10 sedmica.

Karlični most

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Nakon šest sedmica uvedite i ovu vježbu. Lezite na leđa i savijte noge u koljenima koja su raširena u širini kukova. Podignite zadnjicu i kukove ravno do poda kao da radite most. Polako se vraćajte u početnu poziciju. Vježbu ponovite pet puta, a najviše 10.

“Klizanje” petama

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Lezite na leđa i savijte jednu nogu u koljenu. Uvucite abdominalne mišiće i koristite ih da se odgurate dok petu držite čvrsto na podu. Uradite pet ovih vježbi svakom nogom.

“Pulsiranje” peškirom

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Lezite na leđa i savijte koljena koja trebaju biti u širini kukova. Stavite peškir na gornji dio koljena i uhvatite rukama krajeve. Udahnite, izdahnite i podižite ramena. Kada se podignete, zastanite, stisnite mišiće i ponovite vježbu do 12 puta.
Navedene vježbe radite ovim redoslijedom dvije sedmice.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

U 12. ili 14. sedmici dodajte vježbu koja je poput prethodne, samo je peškir stavljen na jednu nogu koja je savijena u koljenu, a druga ispružena ravno. Obje noge su odignute od zemlje. Ponovite vježbu od pet do 10 puta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se