23.7 C
Bihać
Petak, 25 Juna, 2021

Vlada FBiH finansijski podržava firmu koja fiktivno zapošljava osobe sa invaliditetomVlada FBiH finansijski podržava firmu koja fiktivno zapošljava osobe sa invaliditetom

Polovinom decembra prošle godine Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela Odluku o dodjeli financijske pomoći korisnicima iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika u okolnostima pandemije COVID-19. Na spisku prevoznika koji su dobili finansijsku pomoć je i firma RVI Prevoz iz Travnika. Na prijedlog ministra Denisa Lasića ova firma dobila je 25.309 KM od Vlade FBiH.

Dodjeljivanje finansijske pomoći ovoj firmi od Vlade FBiH i federalnog ministarstva upitno je iz više razloga, piše Žurnal.

Osnivač RVI Prevoza je Savez RVI SBK i ova firma pod direktnom je kontrolom Ekrema Julardžije. Ova firma, poput firme Apel promet, fiktivno zapošljava osobe sa invaliditetom. Iako novac za plate radnika dobija iz budžeta, oni su dužni da većinu svoje plate vrate firmi. Bez obzira na to, ova firma i dalje redovno dobija poticaje Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Samo u junu prošle godine odlukom Upravnog odbora Fonda ova firma dobila je 21.996 KM pomoći za “održivost nivoa zaposlenosti osoba sa invaliditetom” za vrijeme pandemije. Neophodno je napomenuti da je Ekrem Julardžija član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Da je isti princip poslovanja ove firme, kao i firme Apel promet, dokazuje zapisnik sa sastanka Saveza RVI SBK održanog krajem 2016. godine. Sastanku su prisustovali predsjednik Saveza RVI SBK i tadašnji direktor Apel prometa Ekrem Julardžija, predsjednik Upravnog odbora Saveza RVI SBK Ilijaz Crnica, sekretar Saveza Ekrem Lubenović i Admir Žužić direktor firme RVI Prevoz. Prema zapisniku sastanku, su prisustvovali i ratni vojni invalid i osobe sa invaliditetom.

Na sastanku je u suštini dogovoreno kako će firme čiji je osnivač Savez RVI SBK, Apel promet i RVI prevoz zapošljavati radnike i na koji način će zaposleni vraćati platu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se