12.3 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Vlada FBiH saopćila dobre vijesti

Vlada FBiH usvojila je danas program po kojem će biti utrošeno 2,7 miliona KM iz budžeta za razvojne projekte iz oblasti namjenske industrije.

O ovome, ali i drugim odlukama Federalne vlade, izvijestio je danas Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Tako je Džindić na press konferenciji kazao da je usvojen i prijedlog odluke o uvezivanju radnog staža radnicima koji su stekli uvjete za penzionisanje, ali to pravo ne mogu ostvariti jer im firma, koja je u teškoj situaciji, nije uvezala staž.

“Objavljen je javni oglas i izvršena evaluacija kompletnih pristiglih aplikanata. Za 106 radnika je uvezan radni staž po tom programu i utrošen je jedan milion KM. Radi se o privrednim društvima ‘Agrokomerc’, ‘Zrak’ Sarajevo, PS Vitezit, TTU u stečaju, Željezara Zenica i IP Krivaja Zavidovići u stečaju”, rekao je Džindić.

Odobreno je i da se se uveže staž za sedam radnika “Krivaja Mobel”.

Džindić je napomenuo da je u proteklih pet godina Vlada izdvojila oko 43 miliona KM za uvezivanje staža, uz pomoć kojih je oko 5.000 radnika otišlo u zasluženu penziju.

Također, Vlada je danas odobrila raspodjelu 623.000 KM za 370 radnika koji nisu zbrinuti u procesu penzionisanja ili nisu mogli riješiti svoj status od 2016. godine, otkad je Krivaja otišla u stečaj.

Federalna vlada danas se bavila i informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o Zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koju je usvojila kao i Prijedlog deklaracije o zaštiti rijeka u FBiH, a u vezi zabrane izgradnje malih hidroelektrana.

Džindić je napomenuo da su potpisana dva koncesiona ugovora u ovom mandatu Vlade, i to ugovor o koncesiji za HE Vranduk 19,6 megawatta i ugovor o koncesiji za HE Janjići 13,3 megawatta.

Džindić je istakao su većinu energetskih dozvola izdali kantoni, te je Vlada zadužila resorno ministarstvo da zatraži podatke.

FBiH / Industrijska preduzeća napravila 115 miliona KM gubitka
Također, u roku od 30 dana ministarstva okoliša, poljoprivrede, prostornog uređenja, te energije pripremit će korekciju zakona koji se tiču zabrane ili ograničene gradnje mini hidroelektrana.

Džindić je iznio i informaciju da je danas konačno potpisan draft odluke o raspodjeli 30 miliona KM kao podrške izvozno orijentisanim privrednim društvima. Očekuje se da konačna odluka bude donesena na idućoj sjednici Vlade, čime će nvac viti raspoređen.

Sredstva su, podsjetimo, namijenjena za pet sektora, i to metalne, elektro i autoindustrije, zatim hemijske i farmaceutske industrije, proizvodnje gume, obuće, tekstila i odjeće, industrije građevinskog materijala te industrije gume i plastike.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se