Vlada Mijanmara ne pristaje na primirje, Bangladeš smatra da je nasilje nad Rohinjama genocid

Armija Rohinja Arsa objavila je primirje u nedjelju pozivajući vojsku Mijanmara da također odloži oružje, ali je portparol vlade Zaw Htay kazao da neće pregovarati s njima.

Blizu 300.000 Rohinja je napustilo Mijanmar otkako je nasilje eruptiralo prošlog mjeseca u Rakhini. Arsa je napala nekoliko policijskih stanica 25. augusta u poginulo je 12 osoba. Od tada su se sigurnosne snage obručile na narod Rohinja.

Civili su kazali kako su vojska i budisti proveli brutalno kampanju protiv njih, te da im spaljuju sela o čemu svjedoče i snimci. Mijanmar je sve to negirao kazavši da se oni bori protiv Rohinja terorista, a ne civila.

Arsa je najavila primirje na Twitteru kazavši da su se odlučili prekinuti vatru kako bi omogućili dolazak humanitarne pomoći u Rakhinu. Apelovali su na vladu da uzvrati istom mjerom.

“Nemamo politiku pregovaranja sa teroristima”, kratko su poručili iz vlade.

Vlasti u Bangladešu kazale su kako se muči s velikim prilivom Rohinja u zemlju, a ministar vanjskih poslova Mahmood Ali okarakterisao je nasilje u Mijanmaru kao genocid.

Rohinja narod koji dolazi u Bangladeš živi u improviziranim kampovima i uprkos svim naporima međunarodnih agencija za pomoć i volonterima, nedostaje hrane, vode i lijekova.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se