10.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021

Vlada Srbije usvojila najnovije preporuke, skraćeno radno vrijeme svima

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 sati do ponedjeljka u 5 sati ujutru bez izuzetka

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od Covida-19.

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 sati do ponedjeljka u 5 sati ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vrijeme bit će od ponedjeljka do petka od 5 do 17 sati. Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju djelatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u sedmici, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dječije igraonice također neće raditi od petka u 17 sati do ponedjeljka u 5 ujutru. Frizerski i kozmetički saloni, saloni za njegu ljepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 sati.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gdje se po pravilu ne ulazi u objekt prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 sat.

Apoteke i benzinske pumpe (djelatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 sati ujutru do 15 sati.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda. Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će raditi radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 sati.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se