Vlada USK-a propustila kupovinu zgrade Krajinaputeva i oštetila građane za 10.000 KM

Nakon što je u pismu namjere uputila interes i garancije za kupovinu upravne zgrade Krajinaputeva u stečaju, te pobijedila na licitaciji i uplatila depozit od 10 hiljada maraka, Vlada USK je propustila kupovinu ove zgrade. Naime, kupovinom bi bila dodijeljena bihaćkom Pravnom fakultetu, što bi značilo kraj agonije ove visokoškolske ustanove, čija zgrada nema upotrebnu dozvolu.

– 21.05.2017. Vlada je trebala da uplati preostali iznos od 640 hiljada maraka. To se nije desilo, a dostavni rok je bio 24.05. gdje smo ostavili mogućnost da i tad Vlada USK uplati. Do toga ni dan danas nije došlo, kazao je Edin Rošić, predsjednik Odbora povjerilaca Krajinaputevi dd u stečaju.

Iz Vlade USK kažu da su imali uvjeravanje Ministarstva finansija da unutrašnjom preraspodjelom mogu osigurati potrebna sredstva za kupovinu ove zgrade. Ta sredstva ipak nisu mogla biti osigurana. No, premijer ističe da će novim rebalansom Budžeta osigurati sredstva za kupovinu zgrade.

– Mi smo itekako htjeli biti akter koji žele kupiti tu nekretninu i dati je na korištenje Pravnom fakultetu koji se nalazi u jednom teškom stanju. Međutim, kada smo došli do realizacije takve odluke onda su nas izvijestili da ne možemo izvršiti preraspodjelu, izuzev sa kapitalnim grantom, što nismo mogli dozvoliti. Ali to ne znači da smo odustali, rekao je Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Višestruka dobit za Vladu, građane, radnike Krajinaputeva i Pravni fakultet, kako stvari stoje, pričekaće još neko vrijeme. Međutim, gubitak depozita od 10 hiljada maraka ostaće kao još jedan primijer neodgovornog ponašanja prema novcu građana, kojeg vlast sve manje ima na raspolaganju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se