Vlada USK: Manjak djece u školama nadoknađuju povećanjem broja uposlenih

Ovogodišnji budžet obrazovanja biće premašen za 2 miliona KM. Kako bi se utvrdio razlog povećanja budžetski inspektor obišao je nekoliko škola USK i utvrdio  niz nepravilnosti finansijske prirode, odnosno  povećanje broja  uposlenih u obrazovanju. Kako bi se utvrdio razlog evidentnog nesrazmjera održan je sastanak  premijera, ministara obrazovanja i finansija u  Vladi Kantona sa direktorima vrtića, osnovnih i srednjih škola u USK.

Sve je manje djece u školama, a sve više uposlenih u obrazovanju. Budžetski inspektori  utvrdili su za sada u  šest  škola u Kantonu finansijske nepravilnosti  koje su nastale zbog povećanja plaća  za mart i april ove godine. Ukoliko se nastavi ovakvim načinom i u narednoj školskoj godini  Vlada, ističe premijer Rošić, neće moći izvršiti  planske aktivnosti.

Direktori škola koji su prisustvovali današnjem sastanku pozdravljaju aktivnosti budžetskog inspektora, pozivaju ga da obiđe i ostale škole kako bi se utvrdilo stvarno stanje za koje najviše krive prethodne ministre.

Povećanje u ovogodišnjem  budžetu iznosiće  2 miliona maraka i moći će se jedino regulisati rebalansom. Naredne školske godine, istakli su predstavnici vlasti, insistiraće se na maksimalnom poštivanju pedagoških standarda i spremni su se uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima i otporima za koje vjeruju da će ih biti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se