Vlasnici nargila barova: Nadamo se da nećemo biti jedina zemlja koja će zabraniti nargilu

IZVORAvaz.ba

Vlasnici nargila barova pojašnjavaju kako Nacrt zakona o ograničenoj upotrebi duhana nargilu, kao osnovni proizvod nargila barova, tretira potpuno isto kao rezani duhan, cigarete i duhanske proizvode, što ugrožava poslovanje nargila barova, tačnije dovodi do potpunog zatvaranja i zabrane jedne cijele branše koja je poznata u cijelom svijetu.

“Nargila nije duhanski proizvod”

“Želimo upoznati javnost sa činjenicama da je prema ovom Zakonu smjesa za nargilu poistovjećena sa rezanim duhanom, što u stvarnosti ne odgovara istini. Smjesa za nargilu u svom sastavu ima 37 posto meda, 33 posto glicerina, sedam posto prirodnih prehrambenih okusa i 23 posto duhana. Iz navedenog se jasno može zaključiti da smjesa za nargilu nema 100 posto procenat duhana, te da ne pripada kategoriji rezanog duhana, te samim tim ni duhanskog proizvoda”, pojasnili su vlasnici nargila barova u svom pismu za javnost.

Oni dalje ističu da nargila ili vodena lula, kao proizvod nije obuhvaćena ovim zakonom niti u jednoj državi Evropske unije. U svim zemljama EU u kojima je zabranjena konzumacija duhanskih proizvoda na javnim mjestima, nargila nije zabranjena i nargila barovi nesmetano posluju pod određenim uslovima koji su propisale te zemlje.

Zaštita prava na rad

Usvajanjem ovog Nacrta, vlasnici nargila barova naglašavaju kako su dovedeni pred svršen čin, jer, kako navode, niko od relevantnih institucija nije našao za shodno da pozove zainteresirane strane koje bi svojim sugestijama utjecale na drugačiju formulaciju njihove djelatnosti u Zakonu.

“U FBiH posluje više od 150 nargila barova, u kojima nedvosmisleno radi veliki broj naših građana, što predstavlja podatak pred kojim se ne može zažmiriti. Tražeći put da zaštitimo svoje elementarno ljudsko pravo, pravo na rad, stupili smo u kontakt sa pojedinim predstavnicima paralamentarnih stranaka, kao što su SDP, Naša stranka, SBB i SDA, te im predočili naš problem i jasno ukazali na kršenje ljudskih prava. Želimo napomenuti da smo naišli na razumijevanje i susretljivost kod predstavnika parlamentarnih stranaka, te se u konačnici nadamo da će prilikom usvajanja Zakona, prevladati razum i da nećemo biti jedina zemlja u Evropi u kojoj je nargila zabranjena”, naglasili su članovi Udruženja vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile – vodene lule.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se