Naslovnica BIHAĆ Vlast i pojedini ljekari Krajišnike tjeraju u smrt Kako navode iz sindikata,...

Vlast i pojedini ljekari Krajišnike tjeraju u smrt Kako navode iz sindikata, štrajk započet u januaru nastavljaju iz razloga što ih je Vlada USK nasamarila i nije ispoštovala isplate plata i zaostataka koji su predviđeni Kolektivnim ugovorom.

0

PIŠE: KRAJINA.BA

U ponedjeljak Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona stupio je u generalni štrajk.

Kako navode iz sindikata, štrajk započet u januaru nastavljaju iz razloga što ih je Vlada USK nasamarila i nije ispoštovala isplate plata i zaostataka koji su predviđeni Kolektivnim ugovorom.

Pored Opće bolnice Sanski Most, slično stanje je i u Domu zdravlja Bihać i Kantonalnoj bolnici Bihać. Tokom pregovora sa Vladom doktori iz USK su tražili satnice od 2,75, koliko imaju kolege u Sarajevu, ali su na kraju pristali na manje satnice od 2,35 KM. No, ni to nije bilo dovoljno da bi se ispoštovalo.

Međutim, na adresu našeg portala obratilo se više građana sa tekstovima i fotografijama iz zdravstvenih ustanova u Krajini, izražavajući nezadovoljstvo zbog odbijajanja pružanja zdravstvenih usluga.

“Radim u privatnom sektoru za 550 KM mjesečno i jučer sam posjetila Kantonalnu bolnicu u Bihaću zbog većih zdravstvenih problema, te mi je doktor na hodniku rekao da slobodno mogu ići kući, te da pratim televiziju i internet kako bi saznala kad će oni početi raditi.

Nakon što sam iskazala nezadovoljstvo, isti mi je poručio da posjetim neku od privatnih poliklinika na području Bihaća.

Ovom prilikom želim poručiti i bolnici i vladi da će i ovaj mjesec moj poslodavac za mene uplatiti zdravstveno osiguranje, ističe A.Š. iz Bihaća.

Bahatost medicinskog osoblja na području Unsko-sanskog kantona ovdašnjoj javnosti dobro je poznata.

“Živimo za dan kad će Unsko-sanski kanton imati ZAKON koji će doktoru u Krajini zabraniti da radi i u javnom sektoru i pod svojom kućom, gdje je iz 100 kvadrata uspio kupiti nekoliko skupocjenih automobila, vikendica itd. U bolnici neće da radi i neće da operiše dok mu ne platiš za neku navodnu anesteziju 500 maraka.” stoji u jednoj od poruka upućenoj našoj redakciji.

Štrajk ljekara i stomatologa, štrajk zaposlenih u obrazovanju, napadi migranata na naše građane u vidu nanošenja fizičkih povreda, razbojništva, pokušaja silovanja i njihov priliv na Unsko-sanski kanton samo su dio sedmice u Krajini.

Krajišnik šuti i trpi, iako po tome nije poznat.

Nastaviće se….

Loading...