Vratimo “Djevojku sa Une” na obalu rijeke

Nije bitno ko ju je prvi spomenuo. Ona je ponikla iz naroda, iz rijeke i želje da žednog putnika napoji bistrom vodom i ljepotom. Narod joj nije još dao ime. Za one koji to neće doznati ostaće samo “Djevojka sa Une”. Ovako se veli u prigodnom članku povodom postavljanja skulpture. I kada bi se biralo između hiljadu imena ova bi skulptura dobila samo jedno ime; Una.
Nakon što je u poslijeratnom vremenu vandalski srušena i oštećena, ista je nakon restauracije u ateljeu njenog tvorca skulptora Vladimira Herljevića, ponovo postavljena ovaj put u park na samom bedemu grada. Ova lokacija na žalost, ne odgovara prvotnoj simbolici same skulpture i mjesta postavljanja. Izvan pejsaža same rijeke ona kao da djeluje usamljeno i otužno. Upravo su smaragdni pejsaži Une, veo njene ljepote, u kojem ona zrači ljubavlju prema njenim poklonicima.
Zato je vratimo tamo gdje pripada, na obalu Une. Koliko su Bišćani bili ponosni na svoje Unske smaragde i Djevojku sa Une, govori članak iz lista Krajina u povodu svečanog otvaranja.
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se