Naslovnica GLOBUS Vrhovni sud povećao kaznu Sanaderu na šest godina zatvora Na sjednici Vijeća...

Vrhovni sud povećao kaznu Sanaderu na šest godina zatvora Na sjednici Vijeća Vrhovnog suda Republike Hrvatske djelimično je prihvaćena žalba Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te je preinačena prvostepena presuda u odluci o kazni pa je optuženi Ivo Sanader osuđen na kaznu zatvora od šest godina, saopćili su iz Vrhovnog suda.

0

Ocijenili su da je kazna koju je izrekao prvostepeni sud preblaga te da je pravilno pošao od šireg konteksta jer je riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku.

– Također je pravilno uzeta u obzir izuzetna pogibeljnost postupanja koje se očituje u tome da je optuženik najteži oblik političke korupcije sam osmislio, a u realizaciji kriminalnog plana i njegovu prikrivanju je bio ustrajan. Riječ je o korupciji koja se provodila kao način života u uvjerenju da je obnašanje najodgovornijih funkcija u društvu osnova bogaćenja, a u svemu je bilo dominantno koristoljublje. Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je tim okolnostima dan premali značaj – kaže iz Vrhovnog suda.

Loading...