31.7 C
Bihać
Subota, 24 Jula, 2021

Za bihaćki gips sada su zainteresovani Belgijanci, ali..

Samra Mehić, ministrica privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona, prošle je sedmice u Bihaću organizovala sastanak s predstavnicima Gradske uprave Bihać o temi uređivanja stanja u oblasti koncesija.

Prostorni plan

Sastanku je prisustvovao i predstavnik firme Sinijat, koja ima potpisan ugovor za eksploataciju gipsa na području Orašca i Kulen-Vakufa. Radi se o korporaciji iz Belgije, koja je naslijedila francuski Lafarge, koji je prvobitno izrazio zainteresovanost za taj lokalitet. Inače, godinama traje interes najvećih evropskih kompanija za nalazišta gipsa u Kulen-Vakufu i Orašcu kod Bihaća, međutim, zbog niza administrativnih problema, prava eksploatacija nikako da se utvrdi.

Firma Sinijat ima potpisan ugovor za eksploataciju gipsa na području Orašca i Kulen-Vakufa

Francuskoj kompaniji Lafarge još 2006. godine odbijen je zahtjev za dodjelu koncesije za istraživanje nalazišta gipsa na području Kulen-Vakufa. Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša FBiH to su osporavali istovremeno im nudeći dodjelu koncesije na lokaciji Grebak kod Goražda. Spor u Bihaću postojao je zbog, navodnog, kašnjenja kod usvajanja prostornog plana sliva rijeke Une. Tada se još govorilo da investitor planira graditi tvornicu ploča od gipsa u koju bi uložili 30 miliona eura.

Belgijska kompanija Sinijat interes je počela iskazivati prije šest godina kada je prvi put najavila potpisivanje koncesije s vlastima u USK-u. Tadašnji ministar privrede USK-a Vid Šantić iznio je podatak da postoji interes za 70 hektara nalazišta gipsa, jer se radi o jednom od najvećih nalazišta gipsa u Evropi.

Održivi sistem

Koncesionari su još tada nudili 150 hiljada maraka na godišnjem planu za koncesije, kao i gradnju fabrike sa 50 radnih mjesta. Vlada USK-a još nije izašla sa informacijama o tome postoji li novi dogovor ili će se držati postojeće ponude.

– Razgovaralo se o modalitetima za uspostavljanje održivog sistema eksploatacije prirodnih resursa koji su predmet koncesije, saopćeno je iz kabineta nove ministrica privrede u Vladi USK-a Samre Mehić.

Ono što je sigurno, a prema procjenama stručnjaka, ovaj prirodni depozit ima budućnost jer sadrži oko sedam miliona tona najkvalitetnijeg gipsa na tržištu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se