Naslovnica MAGAZIN Za doručak izbjegavajte pekarske proizvode, voćne jogurte i kalorične obroke

Za doručak izbjegavajte pekarske proizvode, voćne jogurte i kalorične obroke

0
Veoma je važno da jutro započnete kvalitetnim namirnicama, a stručnjaci savjetuju da izbjegavate pekarske proizvode, voćne jogurte i masne, kalorične obroke.

Pekarski proizvodi od tijesta mame nas ukusom i mirisom i stvaraju osjećaj sitosti, no često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što nije dobra kombinacija za početak dana. So zadržava vodu u organizmu, a masti su teško probavljive. Osim toga, pekarski proizvodi nemaju nikakvu nutritivnu vrijednosti pa je bolje izbjegavati ih.

Ilustracija: Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Mnogi ljudi za doručak biraju voćne jogurte koji su zbog količine šećera i aditiva i koje sadrže općenito loši za zdravlje. Umjesto da posegnete za voćnim jogurtom koji nema gotovo nikakve nutritivne vrijednosti, radije pojedite pravo voće ili sami napravite sok od svježeg voća i povrća ili voće dodajte u obični jogurt.

Za doručak biste trebali izbjegavati i masnu i kaloričnu hranu poput prženih jaja, bijelog hljeba, majoneze, salame itd. Vaš organizam će ove namirnice teško probavljati, a nezdrave masnoće pretvorit će se u masno tkivo.