Naslovnica BiH Zabrinjavajuće: Učenici se staklom režu po rukama i slike postavljaju na Instagram...

Zabrinjavajuće: Učenici se staklom režu po rukama i slike postavljaju na Instagram Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u ponedjeljak je uputilo informaciju svim osnovnim školama u kojima ih informiše da se među učenicima Desete osnovne škole pojavio trend samopovređivanja koji je popularan na društvenim mrežama.

0

Od škola se traži da informišu roditelje učenika, organizuju predavanje učenika o ponašanju na društvenim mrežama te poduzmu druge aktivnosti u cilju prevencije ovog negativnog trenda među učenicima, prenosi Hayat.ba.

Inspirisani idealima s Instagrama, najmanje šestoro osnovaca iz Kantona Sarajevo sjeklo je sebi, uglavnom staklom, kožu na rukama, a potom fotografije ovog šokantnog čina postavljalo na tu društvenu mrežu, saznaju Nezavisne.

Zasad je takvo alarmantno ponašanje primijećeno kod pet djevojčica i jednog dječaka osmog i devetog razreda Desete osnovne škole Ilidža, a koji su sebi povrede nanosili kod svojih kuća, gdje bi, kada bi se osamili u sobama, najčešće razbili flašu, uzimali staklene krhotine i njima se samopovređivali.

Almina Muharemović, školski pedagog, ističe da je za sve saznala od kolega, ali i učenica.

One su rekle da postoji trend, odnosno da su primijetile kod svojih vršnjakinja da imaju povrede na unutarnjoj strani podlaktice nanesene oštrim predmetom. Mi smo nakon toga obavljali razgovore s razrednicima osmih i devetih razreda – kaže Muharemovićeva.

Po njenim riječima, onoliko koliko su mogli i koliko im nalaže profesija, vizuelno su pregledali učenike te ustanovili da njih šestoro ima povrede, od kojih su neke već u fazi ožiljaka.