12.4 C
Bihać
Utorak, 19 Oktobra, 2021

Zahvaljujući prostakluku, bahatosti i primitivizmu Dodika, BiH je trijumfirala u UN-u

IZVORavaz.ba

Nastup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), u kojem se obrušio na visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) i OHR, sramota je za državu Bosnu i Hercegovinu.

Papić: Obrukao svoj narod

Njegova strategija
Smatraju to politički analitičari koji su za “Avaz” iznijeli i niz kritika na račun istupa predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

– Dok je Čović donekle na pristojan način stavljao ozbiljne primjedbe na Incka i ponašanje OHR-a, Dodikov nastup je stvarno nešto što je zaprepašćujuće. Nije riječ samo o retorici, koja je bukvalno retorika na nivou seoske kafane, uz lično vrijeđanje – kazao je analitičar Žarko Papić.

Dodao je da je to sve loše po BiH, a posebno ako je Dodik bio predstavnik naroda kojem, kako kaže, i sam pripada, onda je on stvarno vlastiti narod na nevjerovatan način obrukao.

Fra Marković: Ruski interesi

Politički analitičar iz Hrvatske Žarko Puhovski istakao je da najveći problem BiH nije miješanje izvana, nego to što nema miješanja iznutra, te da se upravo to pokazalo, na ponižavajući način, na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. Istakao je da ono što je Dodik rekao o Incku, da ne zna šta radi, nije pristojno, ali ni da on nije naročito pristojan.

– Mislim da je najveća pozitivna osobina Dodika da takve stvari govori na ružan način. Jer, možda to bude nekakva igla koja nekoga “upikne” da se malo probudi. Da je to bilo rečeno na ljepši način, to niko ne bi čuo. Ni ovako nisu baš naročito čuli. On je tu bio na rubu skandala, pa se možda nešto čulo. Pretpostavljam da to nije nepromišljenost, nego njegova strategija. To on radi već puno decenija. Bira najteže riječi, ali uvijek jednu manje od one najteže – istakao je Puhovski.

Fra Ivo Marković, bosanski franjevac, angažirani intelektualac i profesor na Franjevačkoj teologiji, smatra kako se nije BiH izblamirala na raspravi na Aria forumu, već njeni sudionici.

– Dodik je napao Incka jer je smetnja ruskim i velikosrpskim interesima i jer je medijski intrigantna međunarodna meta pogodna za senzaciju. Čović je smiješna Dodikova marioneta, samozadovoljan što je svome hrvatskom narodu u BiH uništio svaku političku alternativu i tako taj narod učinio najvećom šakom jada u BiH, pa se sada plaši da se ne bi i oni probudili i šutnuli ga na skorim izborima u Mostaru – rekao je fra Marković.

Puhovski: Pozitivna osobina

Politički idiotizam
Šteta je, kako kaže, što “tome sijelu na kojem su ipak padale maske Dodiku i Čoviću, koji drže BiH u mraku, nije prisustvovao i Izetbegović sa svojom SDA”.

– Jer, oni bez njega ne mogu opstati, on im je glavni vjetar u njihova istrošena jedra, izabrao je Hrvatima „zakonito“, ali nemoralno Komšića u Predsjedništvo BiH i učvrstio Čovićevu poziciju, a unitarističkom politikom, oslonjenom na osmanski imperijalizam, hrani Dodikov strastveni politički idiotizam. Bilo bi dobro da su na toj promašenoj predstavi barem probudili uspavanog Incka, koji svakako može više uraditi sa svojom pozicijom i u BiH uvesti više utjecaja EU i podrezati krila ovoj Dodik – Čović – Izetbegović trojci, snažnije gurati BiH u EU integracije i omogućiti dinamičniji demokratski život u BiH – zaključio je fra Marković.

Populistička predstava
– Dodiku i Čoviću treba populistička predstava pred nekim svjetskim forumom da pokažu snagu svome poljuljanom biračkom tijelu jer politički trendovi očito idu nepovratno drugim smjerom: SDA, SNDS i HDZ gube pozicije, dolaze novi ljudi koji pokreću BiH iz mrtvila straha i mržnje u kojem su je oni upokojili – istakao je fra Marković.

Komšićev bošnjakluk
– Zahvaljujući prostakluku, bahatosti i primitivizmu Dodika, BiH je trijumfirala pred Vijećem sigurnosti UN-a. Zahvaljujući tome što je Čović hrvatsko pitanje u BiH pokušavao da riješi preko Dodika, BiH je trijumfirala pred Vijećem sigurnosti. Ali bošnjakluk Željka Komšića je na isti način odvratan kao i primitivizam Milorada Dodika – kazao nam je prof. Enver Kazaz.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se