Zajedničko pismo podrške usvajanju Zakona o kontroli duhana u Federaciji BiH upućeno parlamentarcima

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije EU u BiH, ambasador Švicarske u BiH i šef Ureda Svjetske banke u BiH uputili su jučer članovima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zajedničko otvoreno pismo podrške usvajanju Zakona o kontroli duhana u Federaciji BiH.

Zajedničkim pismom se pohvaljuju napori koje je uložilo Ministarstvo zdravstva Federacije BiH na pripremama ovog Zakona i kao i pozitivni koraci Parlamenta Federacije BiH u davanju podrške ovoj važnoj regulativi. Pismo pozdravlja činjenicu da će se o novom zakonu raspravljati na predstojećoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Trenutno je situacija u pogledu konzumacije duhana u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća: velika zastupljenost upotrebe duhana jedan je od ključnih faktora koji doprinose porastu neinfektivnih bolesti u zemlji. Samo u Federaciji BiH podaci pokazuju da godišnje umire 8.400 osoba od bolesti povezanih sa konzumacijom duhana. Nadalje, trenutni pravni okvir u Federaciji BiH ne omogućava potpunu provedbu Okvirne konvencije o kontroli duhana i nije usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije koje regulira ovu oblast.

Zajedničko pismo zaključuje da bi usvajanje i provedba Zakona o kontroli duhana u Federaciji BiH imalo jednak pozitivan utjecaj kao slično zakonodavstvo u raznim zemljama svijeta, sa značajnim pozitivnim utjecajima na zdravlje stanovništva, kao i na privredu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se