Zakazana sjednica Sabora IZBiH: Zaimović ili Jelovac umjesto Čengića?

Za iduću subotu, 8. jula, zakazana je sjednica Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH koja će biti održana u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a vodit će je jedan od potpredsjednika Sabora IZBiH Edin Atlagić, inače čelnik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Pokušaj pomirenja

Sjednica će biti redovna, a ne vanredna, kako je ranije najavljivano, a najveća novost je da su već poznati i kandidati za novog predsjednika Sabora, tako da je potpuno izvjestan odlazak Hasana Čengića s vrha ovog najvećeg zakonodavnog tijela IZBiH.

Kako „Avaz” saznaje, kandidati za novog predsjednika Sabora IZBiH su dvojica aktuelnih sabornika Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, i Ramiz Jelovac, inače drugi potpredsjednik Sabora i predsjednik Medžlisa IZ Mostar.

Međutim, kako tvrde dobro upućeni izvori u dešavanja u Islamskoj zajednici, kriza unutar Rijaseta ovim neće biti riješena. Čengić se, naime, sredinom ramazana sastao s nekima od predstavnika Rijaseta IZBiH koji su pokušali da izglade odnose između reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i Čengića, u čemu nisu uspjeli.

Povećanje tenzija

Međutim, na tom sastanku Čengić je odlučio iskoristiti ustavnu odredbu i ovlasti predsjednika prenijeti na potpredsjednika Atlagića.

To je učinio pisanim putem, što znači da će formalnopravno izbjeći klasičnu smjenu i podnošenje ostavke, te će ostati član Sabora.

Zahiragić: Otvorena podrška Čengiću

– Time će na neki način izbjeći i daljnje javno sramoćenje zbog smjene, a sebi osigurati i dalje mjesto u Saboru. Tenzije bi se tako i dalje mogle povećavati. Također, očekuje se da će sabornici razmatrati i ostavku članova Ustavne komisije Sabora na čijem čelu se nalazi Jusuf Zahiragić, koji od samog početka daje Čengiću podršku – potvrđeno je za „Avaz“ iz izbora bliskih Rijasetu.

Trebao imati četverogodišnji mandat

Podsjećamo, Čengić je na mjesto predsjednika Sabora IZ u BiH izabran krajem decembra 2014. godine. Njegov mandat trebao je trajati četiri godine.

No, nedavno je pokrenuta inicijativa za njegovu smjenu nakon što je došlo do neslaganja između njega i reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića na sjednici Sabora 14. maja. Nakon toga je 58 članova Sabora potpisalo peticiju za smjenu Čengića zbog nezadovoljstva odnosom i rukovođenjem ovim tijelom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se