6.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

ZAKON O ZAŠTITI OD NASILJA U PORODICI: DRUŠTVENIM AKTIVIZMOM I IZMJENAMA ZAKONA DO BOLJE ZAŠTITE I PRAVA ŽRTAVA

Organizacija „Glas žene“ iz Bihaća, početkom decembra počinje sa realizacijom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. U okviru kampanje biće održana sesija na kojoj će biti riječi o Inicijativi za izmjenu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koju je ova organizacija pokrenula u oktobru ove godine

BIHAĆ, 22. novembra – Inicijativa za izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, upućena je na adresu Federalnog ministarstva pravde, odakle je prema riječima Izvršne direktorice Organizacije „Glas žene“ Enise Raković stiglo čvrsto obećanje da će biti razmatrana po hitnom postupku.

Time bi se ojačao položaj žrtve nasilja u porodici, a preko osobe od povjerenja bio bi osiguran lakši i brži pristup institucijama u lancu zaštite kao što su Centar za socijalni rad, policija, tužilaštvo u ostvarivanju ovog i svih drugih ljudskih prava.

Osim Inicijative tokom kampanje „16 dana aktivizma“ biće prezentovan dokumentarni film, nastao u saradnji sa Fondacijom CURE, pod nazivom „Suočavanje sa nemirom i izgradnja mira iz perspektive postdejtonske žene“ koji razotkriva 15 sudbina žena Bosne i Hercegovine i njihovu ulogu u izgradnji mira poslije Dejtonskog sporazuma.

U okviru kampanje biti će obilježen i Dan sjećanja na žene žrtve rata U Bosni I Hercegovini. Inače, Organizacija „Glas žene“ na ovim prostorima djeluje 15 godina tokom koje je realizovala niz projekata kroz koje se radilo na osnaživanju žena kroz edukativne radionice, pravna savjetovanja i slične aktivnosti.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se