Zasjedala Vlada USK: O sudbini ovogodišnjeg Budžeta sutra odlučuje Skuština USK

BIHAĆ, 30. marta –  Ministri su na danas održanoj sjednici Vlade USK imenovali petočlani pregovarački tim Vlade  zadužen za sklapanje kolektivnog ugovora za radnike u obrazovanju. Iznesen je i prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Statuta o Univerzitetu  i uputili ga u skupštinsku proceduru.Usvojena je i odluka o određivanju visine minimalne slobodno ugovornee zakupnine stana na području grada Bihaća i općina USK-a. Donesen je i Prijedlog Zakona o načinu i uslovima izmirenja dugovanja fizičkih lica po osnovu ugovora o robnom kreditu.Radi se o sredstvima u iznosu većem od milion maraka koje Kanton potražuje od lica kojima  su tokom 1998. i 1999. godine dodjeljivane steone junice.

Unsko sanskom kantonu se, po osnovu robnih kredita, duguje oko 1.100.000 KM. U ovom iznosu  kamate su odavno prerasle glavnicu zbog čega je do sada bilo teško od dužnika naplatiti iznos duga. Radi se o poljoprivrednicima koji su svojevremeno  kreditirali nabavku steonih junica i do danas nisu vratili sredstva. Kako bi im izašli u susret, s obzirom na to da se radi o ljudima slabijeg imovnog stanja, predloženo je da vrate dug bez kamata i sudskih troškova. U  prosjeku radi se  iznosu od oko  1.200 do 1.800 KM. Ova  zakonska odluka važi do 31. decembra ove godine.

Imenovanjem tima od pet članova, Vlada je danas dala zeleno svjetlo početku pregovora koji bi trebali rezultairati kolektivnim ugovorom za uposlene u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju. Iz oblasti visokog obrazovanja usvojili su prijedlog zaključka vezan  za izmjene Statuta Univerziteta, prethodno usvojen na Senatu i uputili ga Skupštini na odlučivanje. Sastav Vlade podržao je danas prijedlog ministra građenja Jasmina Burnića vezan za određivanje visine minimalne slobodno ugovorene zakupnine stana na području USK.

Ministri su se kratko dotakli i prošlogodišnjeg budžeta. Iz prezentiranog izvještaja konstatovano je da je došlo do značajnijih  odstupanja u odnosu na plan. Konkretno,  rashodi su bili veći za 72 % , dok  je priliv prihoda bio manji za 13% od  predviđenog. O sudbini ovogodišnjeg odlučivaće se sutra. Premijer je uvjeren da će poslanici prihvatiti vladin prijedlog budžeta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se