16.2 C
Bihać
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Zasjedao Krizni štab Ministarstva zdravstva USK: Stanje nije alarmantno i trenutno nije u opciji lockdown

Od petka uvečer, te tokom cijelog vikenda u Sarajevu će biti uveden tzv. lockdown, ne u onom obliku kao od prije godinu dana, ali kafići, tržni centri, restorani-dakle sve ono što je ljudima i najinteresantnije u vrijeme kada žele opušteno provesti slobodne dane-neće raditi. Protestvovali su ugostitelji protiv ovog, ali odredbe su ostale na snazi, a tamošnji kantonalni premijer je rekao da ukoliko se epidemiološka slika nastavi pogoršavati, mjere će se pooštravati. Svi Krajišnici posljednjih se dana pitaju – da li i na krajnjem sjeverozapadu države treba da se pripreme na rigoroznije mjere???BIHAĆ, 11. marta – Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona, konstatovano je da je došlo do pogoršanja epidemiološke slike i u Unsko-sanskom kantonu.

Stanje još uvijek nije alarmantno, kaže šefica Kriznog štaba i resorna ministrica Nermina Ćemalović, te za sada ne postoji opcija uvođenje, nimalo popularnog lockdowna. Ali, ukoliko se nastavi pogoršanje epidemiološke situacije-ta opcija ipak nije isključena. Ministrica Ćemalović između ostalog navodi da se mora misliti na privredu i na one koji rade, ali da se u određenim privrednim djelatnostima ne smiju kršiti pravila i naredbe jer to ugrožava zdravlje ljudi. Cijeni da ne bi dobro bilo kad bi se zatvorilo sve, te je izrazila nadu da do toga pak neće doći.

Poslije prošlogodišnjeg totalnog zatvaranja, popuštanju mjera su se radovali svi-jer većina stanovnika je bila osuđena na kratke, rijetke i nužne izlaske iz domova. Iako je i tada bilo obavezno pridržavanje spomenutih mjera, veliki broj građana najprije je odbacio nošenje maski i distancu. Sjetit ćemo se da je tome uzrok bila i jedna od zvaničnih izjava iz Ustavnog suda BiH, prema kojoj je nošenje maski u stvari bila neustavna kategorija, odnosno kršenje određenih ustavnih i ljudskih prava. Većina je tada mislila, policija ih ne smije i ne može kazniti za kršenje naređenja kriznih štabova. Međutim, pored bombastičnih naslova, rijetki su pročitali i tekst. Ustavni sud nas nije oslobodio maski i odredbi, već je naredio Vladi i Parlamentu Federacije da usklade svoje aktivnosti da donošenjem mjera Kriznog štaba.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se