Naslovnica SPORT Zašto Džumhur ne igra za reprezentaciju BiH? Moramo biti svjesni da igrači...

Zašto Džumhur ne igra za reprezentaciju BiH? Moramo biti svjesni da igrači žive od turnira, imaju prioritete i ja ih apsolutno razumijem, kaže Hadžimešić

0

Kada osvane spisak nogometne, rukometne ili košarkaške reprezentacije bez imena asova kao što su Edin Džeko, Mirsad Terzić ili Jusuf Nurkić, u najmanju ruku bi se očekivalo da se, istovremeno, za njihovo odsustvo ponudi obrazloženje.

Međutim, u slučaju teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine to je izostalo, mada u sastavu koji bi se 14. i 15. septembra trebao suprotstaviti Češkoj u Zenici, u prvom kolu prve grupe Dejvis kupa, nema imena najboljeg bh. igrača Damira Džumhura.

Promjene u timu

Zašto nema Džumhura, pitali smo direktora Teniskog saveza BiH Senada Hadžimešića.

– U principu, na to pitanje nije teško dati odgovor. Damir će nam se priključiti ako bude u mogućnosti. Ove sezone imao je povreda, pehova, izgubio je mnogo bodova koje mora braniti kako bi ostao među 100 najboljih na svjetskoj ATP listi – kaže Hadžimešić.

Ako rasplet turnira u američkom Nju Hevenu bude povoljan po Damira i on sakupi dovoljno bodova, prema riječima Hadžimešića, on bi se možda i mogao priključiti reprezentaciji u Zenici.

U suprotnom, iz Amerike bi otputovao u Rusiju, na turnir u Sankt Peterburgu, koji je Damir prije dvije godine osvojio, ali bi sada morao startati u kvalifikacijama. Njegovo ime već se nalazi na spisku učesnika kvalifikacija. Turnir u Rusiji počinje 16. septembra.

– Promjene u sastavu možemo napraviti do četvrtka. U svakom slučaju, moramo biti svjesni da igrači žive od turnira, imaju prioritete i ja ih apsolutno razumijem. Uostalom, Damir se odazivao reprezentaciji kad god je mogao, sjećamo se da je igrao i pod infuzijama… – kaže Hadžimešić.

Napravili podvig

Naglasio je direktor Saveza da nemamo veliku bazu igrača i da je sve što su do sada napravili Džumhur i ostali bh. teniseri na reprezentativnom planu daleko iznad realnosti i našeg sportskog sistema.

– Dva puta igrati plej-of Dejvis kupa i sa samo šest rangiranih ATP igrača biti 27. u svijetu i među 20 u Evropi, mislim da je podvig – kaže Hadžimešić.

Naveo nam je Hadžimešić primjer našeg narednog rivala, koji ima luksuz da se odrekne svojih najiskusnijih igrača (Tomaš Berdih, Lukaš Rosol), a opet ima respektabilnu ekipu protiv koje nas očekuje težak posao u Zenici.

– Predvodi ih Jirži Veseli (Jiri Vesely), kojeg svi znamo. Tu je i Tomas Mačaš (Thomas Machac), koji je veoma mlad, ali ima već dobre rezultate. Mislim da će oni s njima ići u meč. Imaju još trojicu juniora koji su 5., 20. i 28. u svijetu i koje pripremaju da budu nosioci reprezentacije u narednom periodu – rekao je Hadžimešić.

Mnogi su nezadovoljni

Promjena sistema takmičenja u Dejvis kupu doprinijela je tome da ni u našem savezu nisu potpuno sigurni šta donosi eventualna pobjeda ili poraz protiv Češke.

– U principu, pobjeda bi trebala značiti plasman u plej-ofu, poraz bi nas odveo u drugu grupu, ali ništa se ne zna, jer se pravila stalno mijenjaju. Sve je veoma komplicirano, mnogo reprezentacija je nezadovoljno. Moguće je da bude nekih aktivnosti po tom pitanju – kaže Hadžimešić.