-0.6 C
Bihać
Utorak, 7 Decembra, 2021

Zašto je CIK odbio aplikacije iz inostranstva: Prijavljivali mrtve i maloljetnike, sa iste adrese htjelo glasati više od šest osoba…

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u četvrtak donijela odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 27.960 birača.

Istovremeno je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 101.771 birač.

Uvidom u izvještaj CIK-a BiH uvjerili smo se u raznolikost razloga odbijenih prijava. Tako najveći broj, i to 7.623 otpada na više prijava za jedno lice. Zanimljiv je i podatak da je u 4.760 slučajeva više od šest lica na jednoj adresi izvan BiH.

Čak 3.617 prijava imalo je neodgovarajući dokaz o identitetu. U 2.700 slučajeva nedostaje dokaz o prebivalištu u BiH. Bilo je i pokušaja mladih avanturista da se uprkos činjenjici da su maloljetni ubace u birački spisak. U CIK-u BiH kazali su nam da ovom analizom nisu obuhvatili iz kojih sve zemalja su došle prijave za Lokalne izbore 15. novembra koje su na kraju odbačene.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se