Naslovnica BiH Zašto je isključenje struje značilo kraj za Aluminij

Zašto je isključenje struje značilo kraj za Aluminij

0

Mostarski Aluminij noćašnjim gašenjem nepovratno je uništen. Složen proces elektrolize zahtijeva kontinuirano snabdijevanje električnom energijom, a gašenje samo u određenim okolnostima i u procesu dugom dva mjeseca. Sinoćnje gašenje struje znači kolaps u pogonu elektrolize, gubici su ogromni, a troškovi ponovnog pokretanja mjere se milionima maraka.

“Isključenjem struje prestaje rad ključnih elektrolitičkih ćelija, kojih u Aluminiju ima 256. Tečni kriolit je na 950 stepeni i on je narandžaste boje. U slučaju da se isključi struja, za neka tri sata je čvrst i sive boje betona”, pojašnjavao je ranije novinarima Pero Bebek, dugogodišnji radnik i predsjednik Skupštine NSZ Aluminija.

Upravo to desilo se par minuta poslije ponoći. Troškovi ponovnog pokretanja jedne elektrolitičke ćelije iznose oko 100 hiljada dolara.

Aluminij je zapošljavao više od 900 radnika, a na razne načine vezivao je za sebe oko šest hiljada ljudi. Ekonomski gubici i udar na javne budžete značajno će se osjetiti u narednom periodu.

Loading...