6.2 C
Bihać
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021

Zašto su probiotici tako dobri za vaše zdravlje?

Zdrava probava na pravi način

IZVORbody.ba

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se mogu konzumirati putem fermentirane hrane ili dodataka. Oni su korisni za zdravlje crijevnih bakterija, a sve više istraživanja pokazuje da se ravnoteža bakterija u vašem probavnom sistemu povezuje s boljim ukupnim zdravljem i manjim rizikom od bolesti.

Probiotici promovišu zdravu ravnotežu crijevnih bakterija i povezani su sa širokim spektrom zdravstvenih prednosti. Uključuju prednosti za mršanje, zdravlje probave, imunološku funkciju i još mnogo toga. Body. ba vam u nastavku objašnjava kako su probiotici korisni za vas:

Pomažu u ravnoteži zdravih bakterija u probavnom sistemu
Probiotici sadrže “dobre” bakterije. Ovo su živi mikroorganizmi koji mogu pružiti različite zdravstvene koristi kada se konzumiraju. Smatra se da su ove prednosti rezultat sposobnosti probiotika da obnove prirodnu ravnotežu crijevnih bakterija. Neravnoteža znači da ima previše loših bakterija, a nedovoljno dobrih. Ovo se može desiti zbog raznih bolesti, lijekova poput antibiotika, loše ishrane i još mnogo toga. Posljedice mogu uključivati probavne probleme, alergije, probleme s mentalnim zdravljem, pretilost i još mnogo toga.

Probiotici mogu pomoći u prevenciji i liječenju dijareje
Probiotici su odavno poznati po svojoj sposobnosti da sprečavaju dijareju ili smanjuju njenu ozbiljnost. Dijareja je česta nuspojava uzimanja antibiotika, te do ovoga dolazi kada antibiotici negativno utječu na ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevima. Nekoliko istraživanja sugeriše da je upotreba probiotika povezana sa smanjenim rizikom od dijareje povezane s antibioticima. Probiotici mogu pomoći i u drugim oblicima dijareje koji nisu povezani s antibioticima.

Probiotski dodaci mogu biti korisni za vaše mentalno zdravlje
Sve veći broj istraživanja povezuje zdravlje crijeva s boljim raspoloženjem i mentalnim zdravljem. Naime, uzimanje probiotika može poboljšati simptome poremećaja mentalnog zdravlja, poput depresije, anksioznosti, stresa i pamćenja.

Pomažu u zdravlju srca
Probiotici mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjenjem LDL (lošeg) holesterola i krvnog pritiska. Određene bakterije koje proizvode mliječnu kiselinu mogu smanjiti holesterol razgradnjom žuči u crijevima. Žuč – prirodna tečnost koja se uglavnom sastoji od holesterola, pomaže u probavi. Razgrađujući žuč, probiotici mogu spriječiti njeno ponovno apsorbiranje u crijevima, gdje u krv može ući kao holesterol.

Smanjuju ozbiljnost simptoma alergija i ekcema
Određeni probiotički spojevi mogu smanjiti ozbiljnost ekcema kod djece i novorođenčadi. Jedno istraživanje otkrilo je da su se simptomi ekcema poboljšali kod novorođenčadi hranjene mlijekom s probiotikom, u odnosu na novorođenčad koja su hranjena mlijekom bez probiotika. Neki probiotici mogu također smanjiti upalni odgovor kod ljudi koji imaju alergije na mlijeko ili mliječne proizvode.

Probiotici mogu pomoći u jačanju vašeg imuniteta
Probiotici mogu pomoći vašem imunitetu da inhibira rast štetnih crijevnih bakterija. Također, pokazalo se da neki probiotici pomažu u proizvodnji prirodnih antitijela u tijelu. Oni također mogu ojačati imune stanice poput ćelija koje proizvode T limfocite i lgA – prirodne ubice ćelija.

Probiotici pomažu u gubitku kilograma i masti na trbuhu
Probiotici vam mogu pomoći u gubitku kilograma na različite načine. Prije svega, neki probiotici sprječavaju apsorpciju dijetalnih masti u crijevima. Mast se zatim izlučuje, te se ne skladišti u tijelu. Pored toga, probiotici vam također mogu pomoći da se duže vremena osjećate sito, te da trošite više kalorija, dok istovremeno skladištite manje masti. Ovo je djelomično uzrokovano povećanjem nivoa određenih hormona koji pomažu u gubitku kilograma.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se