5.2 C
Bihać
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021

Zašto sve veći broj osoba odustaje od članstva u biračkim odborima?

Na biračkim mjestima mjerit će se temperatrua, posebni timovi koji će ići na adresu osobama u izolaciji imat će zaštitna odijela

IZVORavaz.ba

Sve je više onih koji odustaju od članstva u biračkim odborima zbog straha od zaraze koronavirusom zbog čega imaju probleme u izbornim komisije.

Predsjednik Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo Mirza Imamović kazao je za „Avaz“ da svaki dan dobivaju pozive ljudi koji odustaju.

– Najveći razlog je Covid-19. Naši stari članovi su nas obavijestili da imaju bojazan od zaraze, a smatraju i da je nedovoljno novca da bi se izložili prevelikom riziku – rekao nam je Imamović.

Zamjenski članovi
Kako je pojasnio, odlukom Centralne izborne komisije (CIK) BiH, naknade su kao i na Općim izborima 2018. godine.

Naknada za predsjednike biračkih odbora je 110 KM, a za članove 80. Za njihove zamjenike naknade su 50 odnosno 30 KM.

– Još smo u okviru u kojem možemo odgovoriti pozivu. Pripremit ćemo određeni broj zamjenskih članova koje ćemo u petak obučiti i certificirati. U stalnom kontaktu smo s političkim subjetima. Upitno je da li ćemo imati sve zamjene. Međutim, nas ima pet, imat ćemo određeni broj koordinatroa, a nije se nikad desilo da na biračkom mjestu nema pet članova biračkog odbora kako zakon i pravilnik nalažu – kazao je Imamović.

Pojasnio je da je CIK propisao da je svaka općinska izborna komisija dužna osigurati paket koji se sastoji od dezinfekcionih sredstava, zaštitnih maski, rukavica, beskontaktnog toplomjera…

– Čuli smo da neke od komisija to nisu bile u stanju same osigurati. Mi jesmo, osigurali smo beskontaktne toplomjere, po jedan za svako biračko mjesto. Naprimjer, ako u školi imamo tri biračka mjesta na jednom će se mjeriti temperatura – pojasnio je Imamović.

Spisak s imenima osoba u izolaciji
Napominje da će u petak imati više informacija o formiranju posebnog mobilnom timu za sve birače koji su zaraženi.

Od Zavoda za javno zdravstvo KS očekuju spisak sa imenima osoba u izolaciji, a izlazit će na teren i za one koji se prijave da su zaraženi i dostave dokument koji to potvrđuje.

– Osigurali smo zaštitna odijela za članove posebnog mobilnog tima. Najvjerovatnije odijela dobiti i redovni mobilni timove koji će ići na adresu iznemoglima. Naručili smo preko 100 odijela – rekao nam je Imamović.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se