Zastrašujući prizori u BiH: U nekim gradovima viđeni gmazovi od tri metra!

Tome su svjedočili mještani sarajevske Čengić-Vile, koji su ispred ulaza u zgradu zatekli zmiju dugu oko metar.

Pojavi zmija svjedočili su i mještani Gornjeg Vakufa. U Mašinskom parku, uz rijeku Vrbas, radnici su vidjeli zmiju dugu čak tri metra. Najodvažniji među njima su je, kako su nam kazali, iz sigurnosnih razloga ubili.

Za vikend se prava drama odvijala i na planini Prenj. Planinarku Marinu Maslek iz Dubrovnika, naime, u nedjelju je ujeo poskok, a helikopterom Oružanih snaga BiH transportirana je u Kantonalnu bolnicu „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru.

Kako je za „Avaz“ potvrdio doktor Nazif Derviškadić, šef Odjela za zarazne bolesti Kantonalne bolnice, Maslek je stabilnog zdravstvenog stanja.

Pacijentica je dovezena u nedjelju oko 17.20 sati u svjesnom stanju, nakon čega je primila potrebnu terapiju. Noga na kojoj je zmijski ujed bila je otekla na 42 centimetra, a otok je u noći s nedjelje na ponedjeljak rastao na 47 centimetara. Danas je otok je počeo opadati, i ona je stabilno – kazao nam je jučer Derviškadić.

Kada je u pitanju nabavka antiviperičnog seruma, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u skladu s finansijskim mogućnostima ove godine planiraju nabaviti 20-30 doza seruma, a zaliha trenutno nema.

Iz nekoliko tuzlanskih apoteka potvrdili su nam da se serum može kupiti u slobodnoj prodaji, ali da se na preuzimanje mora sačekati nekoliko dana, a cijena se kreće oko 130 KM.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se