Naslovnica BiH Zastupnici i delegati u FBiH nemaju šihterice, dolaze ako hoće, primaju plaću...

Zastupnici i delegati u FBiH nemaju šihterice, dolaze ako hoće, primaju plaću i imaju opravdanje

1

Posljednje sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH održane su prije otprilike mjesec dana. Postoje naknake da će se ponovo sastati sljedeće sedmice, a teško je utvrditi šta su zastupnici i delegati radili u proteklom periodu i koliko često su se oni koji su zaposleni tamo pojavljivali na poslu.

Zastupnici i delegati mogu biti profesionalci, sa zasnovanim radnim odnosom u Parlamentu, ili neprofesionalni, koji su zaposleni drugdje. Prema podacima Ureda za reviziju, 31. decembra 2016. u Zastupničkom domu bila su 82 profesionalna od ukupno 98 zastupnika, a u Domu naroda 47 od ukupno 54 delegata.

Njihova osnovna plaća se obračunava i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme, prema radnom mjestu i odgovarajućem platnom razredu, ali revizijom koju je za 2016. godinu obavio Ured za reviziju institucija u FBiH je utvrđeno da ne obavljaju radne poslove i zadatke u poslovnim prostorijama Parlamenta FBiH niti bilo kome “polažu račune” gdje su i šta rade u radno vrijeme.

Evidencija se vodi kada je u pitanju prisustvo na sjednicama domovima, radnih tijela, komisija i klubova, ali ne i za svaki drugi radni dan.

Šefica Službe računovodstva u Parlamentu FBiH Ljiljana Rašo kaže da plaća zastupnika i delegata u prosjeku iznosi oko 2.800 maraka i ona ne ovisi o njihovom prisustvu sjednicama niti dolasku na posao. Uz plaću, oni primaju i paušal od 630 maraka, koji se umanjuje za deset posto onima koji nisu došli na sjednicu a nisu opravdali odsustvo.

– Paušal se ne umanjuje kada rukovodstvu doma ili radnog tijela opravdaju odsustvo, a na koji način pravdaju ja to ne znam. Također, kada ne dođu na sjednicu, za taj dan ne dobiju topli obrok koji iznosi jedan posto prosječne plaće u FBiH ili trenutno oko 8,4 maraka – kaže Rašo za Faktor.

– Naši zastupnici i delegati koji su u parlamentarnoj komisiji za reviziju smatraju da članovi domova imaju svoje obaveze i izvan ove institucije tako da nisu obavezni biti ovdje svakog dana niti dostavljati obrazloženje gdje su bili. Navode da to zna njihova baza, odnosno stranka koja ga je postavila i koja je upoznata o njihovim aktivnostima, a naše je da postupimo prema rješenjima o profesionalnom radu i obračunavamo im plaću bez obzira na šiht liste ili neku drugu evidenciju – kaže Rašo.

U Klubu Bošnjaka kažu da vode evidenciju o prisustvu sjednicama kluba, ali ne i za ostale dane.

– Dan prije sjednice Doma naroda imamo sjednicu Kluba Bošnjaka i delegati se po ulasku u salu potpišu i svojim potpisom garantuju da su prisutni. Dolazak na posao u ostalim danima je u nadležnosti sekretara domova i ostalih službi. Problem je i što nemamo prostorije, pa i nemaju gdje doći – rečeno nam je u ovom klubu.

Sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić kaže da se u ovom domu uredno vodi evidencija o prisustvu sjednicama Doma, radnih tijela i komisija.

– Mi uredno u Domu naroda vodimo tu evidenciju, a izgleda da Zastupnički to slabije vodi i ne odbija od paušala, kod njih su svi izostanci opravdani. Što se tiče svakodnevnog prisustva na radnom mjestu, tu moramo praviti razlika između Zastupničkog i Doma naroda. Naši ljudi, a pod tim mislim na delegate u Domu naroda, su delegirani iz kantonalnih skupština. Oni imaju znatno više posla u kantonalnim skupštinama i kada su u pitanju sjednice i odnosi prema građanima i svojim biračima, pa puno više posla imaju tamo nego na nivou Federacije i u Domu naroda. Osim toga, postoji i problem s radnim prostorom, jer oni nemaju gdje doći na posao u Parlament FBiH – kaže Hadžiavdić.

Znači, profesionalni delegati su zaposleni u Federalnom parlamentu i od njega primaju plaću, a većinu radnog vremena navodno provode u kantonalnim skupštinama “jer tamo imaju više posla”.

Mahir Mešalić, zastupnik Demokratske fronte navodi da je osnovni problem u nedostatku radnog prostora u Parlamentu, te da broj dolazaka u ovu zgradu nije mjerilo koliko ko radi.

– Mi nemamo prostorije za boravak i rad u Federalnom parlamentu, klubovi nemaju kancelarije, a gdje onda da dođu zastupnici. Huja me hvata zbog uslova rada – kaže Mešalić.

Upitan da opiše svoj radni dan, navodi da piše inicijative, prijedloge zakona i druge akte, a to radi “gdje stigne”.

– Uzmem laptop i pišem tamo gdje stignem, a nemam čak ni uslove da to isprintam. Kako da budem u Parlamentu kada tamo ne postoje radne prostorije. U državnom Parlamentu je drugačije. Oni imaju klubove, prostorije, ali ne i kod nas. To sve, ipak, ne bi trebao biti izgovor za nerad – ocjenjuje ovaj zastupnik dodajući da njegove brojne kolege iz Zastupničkog doma nikada ništa ne predlažu na sjednicama niti učestvuju u diskusijama, a opet svi imaju istu plaću.