Zatvor u inostranstvu: Američki imam odletio po porodicu, pa mu zabranili da se vrati

Yussuf Abdi, imam iz američke savezne države Utah konačno se vratio kući nakon što mu je prošle sedmice bio zabranjen povratak avionom iz Kenije u Sjedinjene Američke Države.

Abdijevi advokati pokrenuli su tužbu kojom namjeravaju u budućnosti ponovo omogućiti svom klijentu da slobodno leti avionom.

Abdi je inače američki državljanin, a njegovi advokati vjeruju kako se njegovo ime neopravdano nalazi među onima kojima je zabranjen let avionom.

Kako je pojasnio Jim McConkie, jedan od Abdijevih advokata, u tužbi podnesenoj u petak prošle sedmice, navodi se kako Abdi nema kriminalni dosije, kao i da ne postoji razlog da baš on bude na listi zabrane letenja. Stoga su zahtijevali da mu se dopusti let nazad u SAD. Ususret Abdijevim advokatima izašli su federalni tužioci u Utahu, koji su intervenirali i dopustili mu da se vrati iz Kenije.

Inače, Abdi, koji je imam u “Madina Masjid” islamskom centru u Salt Lake Cityju, u Keniju je odletio po svoju suprugu i petero djece, koji su čekali da im bude odobrena američka viza.

Na tzv. no-fly listi ili listi osoba kojima se zabranjuje letenje u SAD, nalaze se ljudi kojima je zabranjeno da polete s nekog od američkih aerodroma. Sadrži hiljade imena i smatra se jednom od najpoznatijih antiterorističkih “alata” američke vlade od 11. septembra 2001. i napada na “tornjeve blizance”. Među osobama kojima je zabranjeno letjeti, smatraju kritičari, nalaze se i brojna imena nedužnih građana koji se neopravdano dovode u vezu s terorizmom.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se