Naslovnica BIHAĆ Zavod USK bilježi gubitak od 7 miliona KM zbog neuplaćenih doprinosa Dva...

Zavod USK bilježi gubitak od 7 miliona KM zbog neuplaćenih doprinosa Dva mjeseca od preuzimanja dužnosti, novi dirketor Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskoga kantona Elvedin Sedić upoznao je javnost i s prvim nalazima revizije koju je zatražio, kao i mjerama za smanjenje neosnovanih rashoda.

0

Tako će uvođenjem e-smjernica od 1.septembra ove godine biti smanjen manevarski prostor za zlouporabe esencijalne liste, što je Zavod do sad koštalo za milijun KM više od opravdanoga. Dodatnu su štetu prouzročile zloupotrebe putnih naloga za korištenje sanitetskih vozila. Samo u dva od ukupno osam domova zdravlja u USK, Zavod je po ovom osnovu oštećen za četvrt milijuna maraka.

Najveće gubitke, od blizu 7 milijuna maraka, ZZO ipak bilježi zbog činjenice da od 2013.godine nije uplaćena ni marka doprinosa sa računa kantonalnih ministarstava branitelja, zatim rada i socijalne skrbi te – obrazovanja.

„Mi smo već pokrenuli izvršni postupak i poslali ukupni iznos duga …nama je jasno da izvršenje prema budžetu podliježe posebnim propisima …ali nismo željeli ni da ta potraživanja izgubimo putem zastare“, kaže Elvedin Sedić, direktor ZZO USK.