Završena prva faza istrage o avionskoj nesreći u Mostaru

IZVORavaz.ba

Zadatak Komisije je provedba svih radnji i aktivnosti u skladu s Pravilnikom o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata, Aneksom 13 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu i Dokumentom ICAO broj 9756, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće i konačnog cilja sprečavanja nesreća ili incidenata, a ne određivanje bilo čije krivice ili odgovornosti, navodi se u saopćenju.

– Komisija je okončala prvu fazu istrage, koja podrazumijeva provedbu uviđaja na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata. Međutim, prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Komisija nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće. Nakon utvrđivanja preliminarnih rezultata istrage, Ministarstvo će javnosti učiniti dostupnim činjenice utvrđene istragom – piše u saopćenju.

Iz Ministarstva je istaknuto da jedine zvanične informacije o ovoj nesreći jesu one koje je javnosti dostavilo ili predstavilo ovo ministarstvo, te se u cijelosti ograđuje od neargumentiranih izjava i komentara pojedinaca ili tijela vezanih za ovu nesreću.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se