Naslovnica GLOBUS Završene sve pripreme za operaciju turske vojske u Siriji Oružane snage Turske...

Završene sve pripreme za operaciju turske vojske u Siriji Oružane snage Turske su već uspješno provele vojne operacije “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana

0

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su završene sve pripreme za operaciju u Siriji.

– Turske oružane snage (TSK) nikada neće tolerirati formiranje terorističkog koridora na našim granicama. Sve pripreme za operaciju su završene – navodi se u saopćenju ovog ministarstva.

“Ključno je uspostaviti sigurnu zonu – mirovni koridor kako bi doprinijeli stabilnosti i miru našeg regiona te kako bi Sirijci imali siguran život”, navodi se također na Twitter nalogu Ministarstva odbrane Turske.

Turska je saopćila da uskoro planira izvesti vojnu operaciju na sjeveru Sirije i to istočno od rijeke Eufrat.

Turska stalno upozorava na terorističku prijetnju koju na sjeveru Sirije predstavljaju terorističke organizacije YPG/PKK i ISIS i planira vojne operacije kako bi spriječila formiranje bilo kakvih koridora i entiteta pod okupacijom terorista.

Oružane snage Turske su već uspješno provele vojne operacije “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana“ u kojima su oslobođeni gradovi na sjeverozapadu Sirije i u kojima su stečeni uvjeti za povratak stotina hiljada sirijskih izbjeglica.

Zvanična Ankara upozorava da YPG predstavlja sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja je u protekle tri decenije ubila najmanje 30.000 osoba.

Loading...