Naslovnica BiH Zbog Helezove “proceduralne greške” FBiH do sada platila oko 10 miliona KM!...

Zbog Helezove “proceduralne greške” FBiH do sada platila oko 10 miliona KM! U okviru revizije korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, koja je počela prije osam godina, do sada je prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja, pregledano 138.856 predmeta od ukupno 141.055.

0

Ostalo je još da se pregleda 2.199 predmeta. Iz prava je izvedeno 6.500 osoba, a za oko 7.000 njih je umanjeno pravo.

Podsjećanja radi, od ukupnog broja onih koji su izvedeni iz prava ili su im prava umanjena, njih 5.360 pokrenulo je upravni spor kod Vrhovnog suda zato što im nije pružena prilika da ulože žalbe na svoja rješenja. Zbog te materijalne greške 95 posto ih je dobilo presude i Federalno ministarstvo za boračka pitanja je samo za posljednje tri godine za retroaktivnu isplatu naknada tim borcima moralo izdvojiti oko 10 miliona KM.

Naime, Revizija boraca počela je 2010. i nije bilo problema jer se procedura provodila po zakonu. Onda je tadašnji federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez uzeo sebi za pravo da on imenuje revizorske timove i njegovim odlukama je revizija dijelom otišla van kontrole. Zapravo, oni koji su tada bili na reviziji nisu imali mogućnosti žaliti se kad im se izrekne ocjena ljekarske komisije, nego tek kada dobiju rješenje od Ministarstva.

Tu je sud procijenio da je greška u proceduri. Bilo je slučajeva da na komisiju dođe RVI 70 posto, pa komisija na Institutu za medicinsko vještačenje procijeni da uopće nije invalid, a borac se nije mogao žaliti. Zbog toga je Vrhovni sud u 95 posto slučajeva sve vraćao na prvostepeni postupak. Godine 2015. je bilo 4.000 predmeta na sudu, a oko tri hiljade u upravnom postupku.

Izgorio određen broj predmeta

– U okviru revizije boračkih kategorija koja se provodi od 5. jula 2010. godine, zaključno sa 31. martom ove godine, imali smo obavezu pregledati 141.055 predmeta. Ostalo je za pregled njih 2.199. Do sada smo pregledali 138.856. Radi se o predmetima koji su uglavnom “razbacani” po cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i imamo jedan dio predmeta koji je nažalost u onim paljevinama 2014. godine izgorio po određenim općinama. I to nam malo stvara problem. Trenutno su aktivna dva tima za kontrolu i ona u narednih par mjeseci imaju obavezu da mjesečno pregledaju po 200 predmeta – govori nam Bukvarević.

Dodaje kako očekuju da do septembra i ovih 2.199 predmeta kompletno pregledaju.

– Prema podacima kojima raspolažemo, iz prava je izvedeno oko 6.500 korisnika, a za oko 7.000 su umanjena prava. To su uglavnom ratni vojni invalidi. Kada su u pitanju ovi koji su izvedeni iz prava, oko 2.000 nije imalo uredne papire da su bili pripadnici oružanih snaga, a ostalo su RVI koji su ocijenjeni ispod 20 posto. Naša obaveza, a u skladu sa Zakonom o kontroli zakonitosti, jeste da ovu reviziju privedemo kraju. Da prvu fazu čim prije završimo. Kada je riječ o drugoj fazi, mi smo do sada uputili prema Institutu za medicinsko vještačenje 46.592 RVI, a imamo još da uputimo 8.853, dakle ukupno je bilo invalida 55.445 predmeta koje smo udrugoj fazi trebali uputiti na Institut – rekao nam je Bukvarević.

Upitan da li je nekom nakon revizije uvećan procenat invalidnosti, Bukvarević kaže kako su i ti slučajevi evidentirani.

– Dosadašnji bilans je da oko 75 posto zadržava isti procenat invalidnosti. Za oko 20-ak posto je umanjen procenat. Imamo negdje od dva do tri procenta i uvećanje, ali i jedan broj predmeta za koje još nismo dobili izjašnjenje. Od ukupnog broja onih koji su izvedeni iz prava ili su im prava umanjena, njih 5.360 pokrenulo upravni spor kod Vrhovnog suda i više od 95 posto ih je dobilo presude zbog materijalne greške u smislu da im nije bilo omogućena dvostepenost, prilika da ulože žalbe na svoja rješenja – govori Bukvarević.

Za retroaktivu izdvojeno najmanje desetak miliona KM

Dodaje kako je to omogućilo da Vrhovni sud, kod svih tih podnosilaca, prije svega utvrdi to kao proceduralnu grešku i zbog nje je proces vraćen na ponovni postupak.

– I naravno zbog presude Ustavnog suda FBiH koja je jasno definisala da je to bila obaveza da se borcima, RVI omogući dvostepenost. Ukoliko se utvrdi da je počinjena greška prema nekom iz boračke populacije, imamo tu takozvanu obavezu za retroaktivu. Od onog momenta kada je neko izveden iz prava do presude suda, mi imamo obavezu da se uradi povrat novca. Tako da pored redovne isplate invalidnina isplaćujemo i retroaktivne obaveze za borce. Evo samo u ove tri godine sigurno smo isplatili retroaktiva najmanje desetak miliona KM – rekao nam je Bukvarević.