21.2 C
Bihać
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

Zbog loše politike postajemo prezaduženi

IZVORavaz.ba

Pojačano zaduživanje entiteta putem prodaje trezorskih zapisa i najava državne vlasti da će od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražiti skoro 1,5 milijardi maraka povod je za zabrinutost, ako ne i alarm ekonomista širom BiH.

Trezorski zapisi
Mnogi smatraju da bi BiH mogla „preko noći“ ući u krug zemalja koje su prezadužene.

Naime, Federalno ministarstvo finansija je na aukciji putem Sarajevske berze vrijednosnih papira ponudilo na prodaju 5.000 trezorskih zapisa FBiH, nominalne vrijednosti 10.000 KM po jednom trezorskom zapisu, s rokom dospijeća od šest mjeseci.

Čavalić: Ne zavisi sve od nas

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da je očekivano da kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom narušava fiskalnu stabilnost.

– Stabilnost je narušena naročito kad je riječ o entitetima, mada su i pojedini kantoni u problemima. Zbog toga je potrebno da što prije izađemo iz recesije i normaliziramo privredu. To ne zavisi od nas, već globalnih kretanja, prije svega u zemljama EU. Kratkoročna zaduživanja pokazuju da postoje određeni problemi u ispunjavanju tekućih obaveza budžeta – pojasnio je Čavalić.

Pad prihoda
Dodao je da je zaduživanje rezultat evidentnog pada prihoda po osnovu direktnih i indirektnih poreza.

– Očekujem više zaduženja ovog tipa u 2021., posebno u prvom i drugom kvartalu. Tada dolaze na naplatu sve posljedice recesije i propusta u vođenju ekonomske politike. Naredna podrška MMF-a će vjerovatno biti operativna početkom naredne godine, što će ublažiti određene budžetske probleme – kazao je Čavalić.

Povećanje od 25 posto
Prema podacima o zaduženosti BiH, ukupni dug naše zemlje bio je 8,2 milijarde KM.

BiH je ove godine već uzela kredit od MMF-a u iznosu od oko 660 miliona KM. Zaduženje s novih 1,4 milijarde bi dovelo do povećanja zaduženosti za 25 posto u jednoj godini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se