Zbogom pečatima u pasošima: Uzimat će se podaci ko je kada ušao i izašao iz EU

IZVORAvaz.ba

Novost je to oko koje su Europski parlament i Vijeće EU postigli politički dogovor i sada samo trebaju usuglasiti tehničke detalje prije nego što odluka o uspostavi sustava EES (Entry/Exit System) bude izglasana i stupi na snagu.

Prikupljeni podaci moći će biti pohranjeni u bazi podataka u pravilu tri, a u iznimnim slučajevima pet godina, i služit će policiji kao i drugim sigurnosnim službama da otkrivaju, sprječavaju ili istražuju počinitelje teških kaznenih ili terorističkih djela koji dolaze iz zemalja izvan EU.

Novi sistem kontrole ulazaka i izlazaka u EU lakše će otkrivati državljane trećih zemalja koji ulaze u schengensku zonu, ali ne izlaze na vrijeme, odnosno u roku za koji im je bio dopušten boravak (90 dana). Osim toga, novi sistem trebao bi ubrzati promet na graničnim prijelazima jer pasoši državljana trećih zemalja izvan EU ionako se već sada sistemski skeniraju i provjeravaju u bazama podataka, a ovime se uvodi samo još jedna baza podataka s kojom će se skenirani podaci uspoređivati, dok udaranje pečata u pasoš odlazi u historiju.

Druga je velika novost, koja je u proceduri usvajanja u institucijama EU i za koju se također očekuje da bude izglasana do kraja ove godine, uvođenje sistema ETIAS s pomoću kojeg će se “znati ko putuje u EU i prije nego što stigne ovamo”.

Svi državljani trećih zemalja kojima nije nužna viza za EU morat će se, jednom kad sistem ETIAS proradi, prije putovanja registrovati putem interneta, platiti pet eura i dobiti odobrenje bez kojega ne mogu ući u EU. Budu li u rutinskoj provjeri nakon registracije označeni kao sumnjivi ili opasni, neće ni dobiti odobrenje za ulazak u EU. Opet, i to će vrijediti za državljane BiH, Crne Gore ili Srbije koji prelaze hrvatsku granicu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se