24.7 C
Bihać
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Zdravstveni problem koji izaziva velike bolove

IZVORavaz.ba

Čak 100 mililitara tečnosti može se nakupiti u koljenu tokom upale, povreda ili oštećenja, dok je u zdravom koljenu ima svega jedan mililitar. Višak tečnosti može biti uzrokovan povredom, upalom ili hroničnim bolestima, dok artritis ili artroza, koji se ne liječe adekvatno, mogu učiniti da se ovaj problem ponavlja.

Istezanje zgloba
Uloga “vode” u koljenu, odnosno, sinovijalne tečnosti, je da podmazuje zglobne površine i smanji trenje pri pokretima. Bogata je hijaluronskom kiselinom i ljepljiva poput motornog ulja. Također, ima ulogu u ishrani zglobne hrskavice.

Višak ovakve tečnosti u koljenu može nastati nakon povreda i infekcija zgloba, oštećenja hrskavice u artrozi ili upalnih reumatskih bolesti. Veća količina sinovijalne tečnosti dovodi do istezanja zglobne kapsule. Zbog toga pacijenti imaju velike bolove i ograničenu pokretljivost koljena.

Bolovi, najčešće, ne prestaju čak ni kada pacijent miruje, ali se, prema pravilu, svakim novim pokretom mogu pogoršavati. Osim toga, sinovijalna tečnost sadrži supstance koje neposredno draže receptore za bol. Zbog toga je, nakon povreda zgloba, neophodno mirovanje ili imobiliziranje, dok upala zahtijeva upotrebu medikamenata.

Akutna trauma
U slučaju infekcije zgloba, liječenje podrazumijeva drenažu viška vode, uklanjanje gnoja i ispiranje zglobnog prostora uz primjenu visoke doze antibiotika u trajanju od nekoliko sedmica. Nakon adekvatnog liječenja, ne postoji rizik da se izliv u zglob ponovo javi, osim u slučaju ponovne povrede ili infekcije.

Osim artroze i artritisa, povećan rizik od pojave viška “vode” u koljenu imaju gojazne osobe i profesionalni sportisti i plesači, koji se često izlažu akutnim traumama zgloba.

Detaljna analiza
Da bi se postavila dijagnoza vode u koljenu, prvo se izvadi zglobna tečnost, a onda mikroskopski analiziraju bakterijska kultura, boja, konzistencija i mogućnost prisustva kristala. Magnetna rezonanca i artroskopija najbolje detektiraju patološka stanja mikro i makrotrauma kosti, ligamenata, tetiva, hrskavice i meniskusa, dok je biohemijska analiza krvi od najveće pomoći kada je u pitanju infektivni i upalni artritis.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se